7e Amstelveen Triënnale opent zaterdag 17 juni

Van 17 juni tot en met 16 juli 2017 is de 7e editie van de Amstelveen Triënnale te zien op drie locaties in Amstelveen. Het Cobra Museum, Museum Jan van der Togt en de Kunstuitleen Amstelveen tonen samen 21 professionele kunstenaars die wonen en/of werken in Amstelveen.

Sinds 1998 wordt de Amstelveen Triënnale onder auspiciën van het Cobra Museum voor Moderne Kunst georganiseerd. Deze driejaarlijkse manifestatie heeft als doel om Amstelveense kunstenaars een professioneel podium te bieden en om het publiek inzicht te geven in de stand van zaken van de lokale kunstproductie en de wijze waarop Amstelveense kunstenaars reageren op ontwikkelingen in de wereld van nu.

Net als in voorgaande edities werd kunstenaars gevraagd werk in te dienen dat ze in de afgelopen drie jaar hebben vervaardigd. Dit jaar werden door de deelnemende instellingen 21 kunstenaars geselecteerd uit meer dan 60 inzendingen. De jury lette daarbij onder meer op professionaliteit, eigenheid, ontwikkeling en de wijze waarop vorm en inhoud bijeen komen. Het uitgangspunt was daarbij de wens om de rijkdom aan lokale kunstpraktijken in beeld te brengen, in al hun verscheidenheid.

De Amstelveen Triënnale 2017 omvat naast werk van een aantal oudgedienden ook verrassende nieuwkomers. Samen bestrijken de deelnemers een scala aan technieken: van schilderkunst tot fotografie, keramiek, installaties en videowerk. Samen snijden ze bovendien een nog veel groter interessegebied aan waar het inhoud betreft. Sommige kunstenaars kiezen ervoor om een raadselachtige of poëtische wereld tevoorschijn te toveren, anderen reflecteren op de spanning tussen armoede en rijkdom, de effecten van globalisering, of laten zich inspireren door de literatuur, door reizen, door ervaringen met ontheemding of door persoonlijke herinneringen. Weer anderen vestigen de aandacht op alledaagse objecten of situaties die we zo makkelijk over het hoofd zien, of reflecteren op grote thema’s als ’tijd’ en ‘eeuwigheid’.

De Amstelveen Triënnale opent zaterdag as. 17 juni om 14:00 uur in Museum Jan van der Togt. Om 15:00 (strikt) wordt er samen met de kunstenaars richting het Stadsplein gelopen om getuige te zijn van de opening van het kunstwerk ‘Labyrint’ van Stephanie Rhode in het kader van de vriendschapsband met Berlijn Tempelhof-Schönenberg en Villa El Salvador Peru. Op het plein kan ook deel 2 van de Amstelveen Triënnale worden bezocht in Kunstuitleen Amstelveen. De Openingsdag eindigt om 16:30 met een borrel in het Cobra Museum wara het derde deel van de tentoonstelling kan worden bezocht. Overigens zijn alle drie de locaties al vanaf 11:00 uur open.

Op Zondag 18 juni vindt de Culturele Bazaar Amstelveen plaats op en rondom het Stadsplein. De Culturele Bazaar geeft een overzicht van diverse culturele programmeringen voor het komende cultureel seizoen. De Amstelveen Triënnale is aanwezig via een groot videoscherm waarop alle kunstenaars (kunstwerken) te zien zullen zijn.

Foto: Anne-Marie van Meel, Halfway between here and there