Amstelveen: Vervoerplan 2018 Connexxion kan beter

Maandag 22 mei heeft Connexxion in het raadhuis van Amstelveen haar Vervoerplan 2018 gepresenteerd aan bewoners, reizigers en raadsleden. Naast een aantal positieve reacties op onderdelen van dit plan, vielen er ook de nodige kritische geluiden te beluisteren. Het voornemen van Connexxion om lijn 199 in te korten en het opheffen van haltes als de Graaf Florislaan zijn punt van stevige discussie.

Door het omvormen van de lijnen 170 en 172 (Uithoorn en Aalsmeer) tot zogenaamde R-netbussen, gaat deze bus vaker rijden. Daarnaast komt er een compleet nieuwe, milieuvriendelijke en deels elektrische busvloot en na drie jaar veel extra elektrische bussen. (ZE-bussen, bussen met Zero Emissie). Dat is goed voor het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Echter, Connexxion is van plan lijn 199 ’s avonds na 20.00 uur en in de weekenden niet meer te laten rijden én in te korten tot een buslijn Westwijk-Schiphol. De route via Bovenkerk (met zo’n 3.000 inwoners) zou verdwijnen. Dat is een verslechtering ten opzichte van de huidige situatie. Grote delen van Amstelveen-Zuid, met tienduizenden inwoners, hebben een directe relatie met Schiphol.

Daarnaast staat in het Vervoerplan dat er ook bushaltes moeten verdwijnen in Amstelveen en met name daar waar de nieuwe R-net lijnen gaan rijden. Dat klinkt logisch als men sneller wil reizen, maar de halte Graaf Florislaan bijvoorbeeld is er wel een die veel wordt gebruikt.

Ook de bediening van het Raadhuis Amstelveen moet beter. Een buslijn die maar 1x per uur hier stopt, is geen afdoende oplossing.

Wethouder verkeer Jeroen Brandes: “Na overleg met een aantal raadsleden, zoals Edwin van der Waal, heb ik vorige week een reactie op het Vervoerplan 2018 ingediend via de adviescommissie van de regio Amsteland-Meerlanden. Het is belangrijk om op korte termijn met Connexxion en de Vervoerregio om tafel te gaan om dit Vervoerplan te verbeteren. Wij zien het als absolute noodzaak dat lijn 199 gewoon dagelijks en in de avond via Bovenkerk kan blijven rijden. Zo houden we ook Amstelveen-Zuid goed bereikbaar. Ook het opheffen van veelgebruikte haltes, zoals bijvoorbeeld de Graaf Florislaan, is wat ons betreft niet aan de orde.”

Foto: Maurits90