Column: Bakkenkeuze

Vanaf dat je klein bent leer je wat er gebeurt als je iets verkeerd doet, inschat of gewoon verprutst. Vallen en opstaan heet dat. En als je geluk hebt krijg je de kans om verder te gaan met ontwikkelen totdat je op een punt komt waar je wordt afgerekend.

Dat begint best wel vroeg in Nederland, misschien wel vanaf je twaalfde waarbij je volkomen onterecht wordt afgerekend na je verplichte Cito-toets, daarna op je veertiende waar je je pakketkeuze maakt die de rest van jouw schoolcarrière zal doordreunen.

Dan rond je zeventiende, je vervolgopleiding, die mag niet fout zijn want dat scheelt je een enorme studieschuld of ééntje die niet te is overbruggen.

Daarna ergens een partnerkeuze, deze lijkt heden ten dage wel mee te vallen: je gaat gewoon weer uit elkaar, tenzij iemand ‘Half Eddie’ roept terwijl jij nog je studieschuld af moet lossen.

En dan komen we aan bij je werk, fouten maken hoort erbij en iedereen en ook je werkgever leren daar weer van. Als chauffeur of piloot kunnen fouten desastreus zijn, net als een chirurg, een kraanmachinist of een militair. Fouten maken bij een bedrijf gaat meestal gewoon goed. Wanneer je echt verkeerd zit, of je bedrijf graag van je af wil, ben je de pineut en mag je op zoek naar iets anders. Als zelfstandige heb je kans failliet te gaan of een paar jaar niet te kunnen ontwikkelen in het gunstigste geval.

Ik ben benieuwd naar de volgende ‘case’. Stel, je bent verantwoordelijk bij een middelgrote gemeente in Nederland om de nieuwe afvalbakken aan te schaffen. Je nodigt volgens de eu-regelgeving vertegenwoordigers uit om een prijs te maken voor 35.000 blauwe, groene en grijze bakken. Je krijgt een prijs en kiest… ik mag hopen ook op basis van testen. U weet wel: is de bak sterk genoeg, kan er wat in, blijft hij vol staan, verkleurt hij in de zon, regen en sneeuw en vooral, valt hij te verrijden als hij vol zit.. en… is de bak stabiel om in ons winderige klimaat overeind te blijven, zowel vol als leeg?

Eigenlijk is dat de belangrijkste vraag, en ook het makkelijkst uit te testen. Zet de bak leeg en vol voor de deur. Wacht een paar dagen, dan gaat het vanzelf waaien en…..ja, als er dan gebeurt wat er gisteren (en op andere winddagen) door heel Amstelveen te zien is, weet je dat je deze bakken gewoon moet laten staan… Maar dan wel graag bij de fabrikant in zijn showroom.

Rest de vraag, wat is hier het gevolg op? Of zitten wij hier gewoon aan vast tot het einde van de periode waarop gerekend werd en mag dezelfde persoon(-en) dan wederom een keuze maken?

Jon-patrick Terleth