Health & Food: Havermout yay or nay?

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig havermout eet, maar zelf heb ik jarenlang volgehouden dat het niks voor mij was. Ik heb het als kind jaren geleden wel een keer geprobeerd, maar kreeg met pijn en moeite een paar happen door mijn keel.

Jaren gingen voorbij. Dagelijks zag ik mijn man borden pap weg lepelen. O, ik griezelde. Nog steeds wilde ik er niks van weten. Tot een half jaar geleden ik de opgepimpte versie van havermout voorbij zag komen: met noten, appel, kokos en kaneel. Toen besloot ik overstag te gaan en die hippe versie te proeven.

En wat blijkt nu? Ik snap ineens volkomen waar iedereen zo enthousiast over is als het om havermout gaat. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Het is zelfs zo erg , dat soms niet alleen ’s morgens, maar – als ik niet weet wat we moeten eten – ook tussen de middag de havermout op tafel komt.

Ik kan er tegenwoordig dus echt van genieten, maar daarnaast heeft havermout een heleboel gezonde eigenschappen, zoals:

*Het is goed voor het cholesterolgehalte.
*Het bevordert de stoelgang door alle vezels.
*Het bevat veel vitamines en mineralen.
*Er zitten antioxidanten in.
*Het heeft een hoog verzadigingsgehalte door de eiwitten en vezels die erin zitten.

Een win-win-situatie als je het mij vraagt! En niet alleen dat bordje pap is lekker, maar een plakje havermoutbrood is ook een smakelijk en gezond tussendoortje.

Bij deze het recept van mijn lieftallige echtgenoot (hij wil graag genoemd worden, zodat ik niet met de eer ga strijken) van een havermoutbroodje.

Recept zoet havermoutbrood
• 60 gram rozijnen(1 tot 2 uur laten wellen in een bakje koud water, zodat ze lekker zacht worden)
• 60 gram walnoten in kleine stukjes
• 30 gram kokos
• 200 gram havermout(fijnmalen in de blender tot het meel is)
• 4 eieren
• 1 zakje bakpoeder
• 200 ml melk
• 1 eetlepel zelfrijzend bakmeel
• snufje zout
• scheutje olie
• 1 banaan

Havermout fijnmalen en dan pas de eieren, melk, zout, olie, bakpoeder en banaan toevoegen, zodat het een lekker smeuïg geheel wordt. Rozijnen, kokos en walnoten erdoorheen roeren, want die wil je niet fijngemalen hebben. Ongeveer een half uur op 180 graden laten bakken in een voorverwarmde oven, en daarna uit de bakvorm halen en in de oven verder af laten koelen. Hierdoor krijg je een iets knapperiger korstje.

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Elly Bouma
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Elly Bouma is geboren en getogen in Amstelveen en groeide op aan de Sportlaan. Tegenwoordig woont zij samen met haar man Bob en twee kinderen in het steeds populairder wordende Oude dorp.

Haar liefde voor eten is groot, vandaar haar keuze om als voedingsdeskundige te gaan werken. Graag geeft zij advies over voeding en deelt graag lekkere recepten om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Ook geeft zij graag haar mening over wat er allemaal gebeurt op het gebied van voeding.

Volg haar via www.facebook/boumabalance en Instagram@Boumabalance
[/efspanel-content]
[/efspanel]