Dode hoeklessen tijdens ‘Veilig op Weg dag’ in Stadshart

In samenwerking met de gemeente Amstelveen organiseert Veilig Verkeer Nederland (VVN) op maandag 26 juni een ‘Veilig op Weg dag’. In het stadshart staan meerdere praktijk lesgevers met vrachtwagens klaar om de leerlingen deze leerzame les te geven. Ook krijgen alle leerlingen de theorieles van VVN vrijwilligers. In totaal nemen 213 leerlingen uit groep 7 en 8 deel aan de les.

Dode hoek van vrachtwagens is een groot gevaar voor kinderen
In Nederland vallen jaarlijks gemiddeld 10 doden en 40 tot 50 zwaargewonden als gevolg van dode hoek ongevallen. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen. Door kinderen te leren zich veilig op te stellen rondom grote voertuigen, kunnen veel ongevallen voorkomen worden. Veilig Verkeer Nederland zet zich actief in op scholen om kinderen uitleg te geven over de Dode Hoek.

“Ik heb geleerd dat je nooit, maar ook echt nooit, in de dode hoek moet gaan staan!”
Het dode hoek lesproject ‘Veilig op Weg’, bestaat uit een theorie- en een praktijkles. Kinderen leren tijdens een interactieve les wat de dode hoek nu eigenlijk inhoudt. De theorieles bestaat uit een online film en een quiz. De les eindigt met het belangrijkste onderdeel: de praktijkles. Hierbij ervaren de kinderen wat en hoe groot de dode hoek is door zelf achter het stuur plaats te nemen in de vrachtwagen. De ervaring leert, dat het plaats nemen in de vrachtwagen veel indruk maakt bij de leerlingen.