Hans Blom en David Wertheim over boek ‘Geschiedenis van de joden in Nederland’

Het fascinerende, aangrijpende en soms gruwelijke verhaal van de joden in Nederland, en hun grootse bijdrage aan de geschiedenis van Nederland, wordt als nooit tevoren verteld in het standaardwerk Geschiedenis van de joden in Nederland. Op woensdag 14 juni aanstaande komen prof. Hans Blom en David Wertheim een lezing geven in boekhandel Libris Venstra.

Sinds de middeleeuwen zijn er joden in Nederland. Vanaf die tijd kenden zij een bijzondere en eigen geschiedenis: van de Sefardische rijkdom en het baanbrekende denken van Spinoza tot de armoede van de Amsterdamse jodenbuurt en de verschrikkingen van de Holocaust. Zij namen volop deel aan de bloei van handel en cultuur tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw, waren inzet van felle debatten in het tijdperk van Verlichting en Revolutie, zochten en vonden daarna hun eigen weg naar emancipatie en
integratie. Na de verwoestingen van de Duitse bezetting, ontstond er voorzichtig een naoorlogs Nederlands joods leven dat zich weer een plaats in de Nederlandse samenleving heeft verworven.

Hans Blom is historicus en oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Hij is een autoriteit op het gebied van de bezettingstijd in Nederland en was eindverantwoordelijk voor het onderzoeksrapport over Srebrenica (2002).
David Wertheim is directeur van het Menasseh ben Israël Instituut voor Joodse sociaal-wetenschappelijke en cultuurhistorische studies.

Locatie: Libris Venstra
Datum: woensdag 14 juni
Aanvang: 19:30
Toegang: €7,50, (houders van Readr-kaart €5,00)
Aanmelden: info@venstra.nl