Indrukwekkende herdenking afschaffing slavernij op Beth Haim

Woensdag 28 juni vond in Ouderkerk aan de Amstel de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij plaats. Twee rondvaartboten brachten zo’n tweehonderd belangstellenden vanuit Amsterdam naar Ouderkerk. Na een korte stille tocht naar de Portugees Israëlitische Begraafplaats Beth Haim arriveerde de stoet bij het graf van Elieser.

Elieser was een tot slaaf gemaakte bediende van een van de oprichters en bestuurders van de begraafplaats, Paulo de Pina. Hij werd in 1629 op de begraafplaats begraven. Op de in 2002 blootgelegde grafsteen staat de tekst “Sepultura do bom servo Elieser”. Dit betekent het graf van de goede bediende Elieser.

Bij het graf werd het gezelschap onder meer welkom geheten door locoburgemeester Marian van der Weele van Ouder-Amstel. Vervolgens werd bij het door Edwin de Vries gemaakte beeld van Elieser een indrukwekkende herdenking gehouden. Er werd een plengoffer gebracht en er waren verschillende toespraken. Namens het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) werd een krans gelegd en onder meer ook namens de gemeente Amsterdam waren er bloemen.