Lezing Bureau Boeiend: 100 jaar De Stijl

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging ‘De Stijl’ in het leven werd geroepen. Bureau Boeiend geeft op donderdag 8 juni in de bibliotheek aan het Stadsplein een lezing over een stroming die zich als ‘DE stijl’ aan de wereld presenteerde.

Niet ‘EEN stijl’, maar ‘DE stijl’. De kracht van de stroming komt al in het lidwoord tot uitdrukking. Het was dan ook een gewaagde onderneming die de kunstenaars van De Stijl voor ogen hadden: een internationale avant-garde met een programma en eigen communicatiemiddelen in de vorm van een tijdschrift. Wat is er van terechtgekomen? Wat heeft De Stijl voortgebracht en wie waren er zoal bij betrokken?

Je zou kunnen zeggen dat De Stijl een pure kunst is die primaire kleuren en abstractie gebruikt. Wel zo (letterlijk) rechtlijnig dat Van Doesburg en Mondriaan ruzie kregen over het gebruik van de diagonale lijn in composities. Zoals vaker valt er op dit soort programmapunten heel wat af te dingen. Neem Bart van der Leck met zijn figuratieve schilderijen. Of Rietveld met een rond raampje in het Schröderhuis.

De lezing 100 jaar De Stijl door Bureau Boeiend is op donderdag 8 juni van 14.30 uur tot 16.30 uur in bibliotheek Amstelveen Stadsplein. Prijs: €19,- en voor bibliotheekleden €12,50. Reserveren kan alleen via www.bureauboeiend.nl of via tel. 020 2216498. Meer informatie: www.debibliotheekamstelland.nl.