Ontdekkingstocht door het groene landschap tijdens 11e Amstellanddag

Stichting Beschermers Amstelland organiseert op zondag 11 juni voor de 11e keer de Amstellanddag. De Amstellanddag geeft meer bekendheid aan het eeuwenoude cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich als een lint doorheen slingert en dat tot diep de stad Amsterdam insteekt. Die dag is er veel te doen, te beleven en te zien in Amstelland. Deuren openen zich en gasten worden op zo’n 50 locaties hartelijk ontvangen. Natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair; alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven.

Streekproducten uit Amstelland krijgen uiteraard ook volop de aandacht. Zo heeft wijngaard De Amsteltuin van 12.00 tot 17.00 uur een Open Dag waarbij o.a. de wijnen van 2016, de nieuwe winkel en extra terras worden gepresenteerd. U kunt bij boeren terecht aan wie we de openheid van het landschap te danken hebben. Via een poldersafari of een wandeling met de boswachter kunt u zien waarom het zo goed met de weidevogels in Amstelland gaat. U kunt buitenplaatsen bezoeken die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn. In Nes aan de Amstel kunt u de Urbanuskerk bezichtigen en de toren beklimmen. In Ouderkerk aan de Amstel, de hoofdstad van Amstelland met zijn prachtige culturele bezienswaardigheden zoals Beth Haim de Joodse begraafplaats, de Amstelkerk en het Historisch Museum.

De officiële opening wordt verricht door burgemeester Mirjam van ’t Veld en vindt plaats op buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk 55. Om 10 uur wordt gestart met muziek van het Amsterdams Salonorkest, waarna vele andere activiteiten volgen. Er zijn rondleidingen in het huis en de tuinen, een kraam met producten van het land, een imker, en een kraam met tweedehands kinderboeken. Ook is er een speurtocht voor kinderen tot 7 jaar, met prijsjes. In de kindertent zijn er twee voorstellingen voor kleine kinderen, om 13.30 uur vanaf 2 jaar en om 15.00 uur voor de iets groteren. Aan het eind van de middag kunt u met een glaasje wijn genieten van levende muziek.

Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en het Gemaal Stadwijck of aan de overzijde van de Amstel bij tHuis a/d Amstel en volkstuinpark Amstelglorie. Vele kunstenaars doen ook dit jaar mee en stellen hun ateliers open. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten zoals ponyrijden, schapen scheren of kinderkoken.

Het beste is om van Amstelland te genieten is per fiets. De pontjes varen de hele dag tijdens de Amstellanddag.

Kijk voor het totale programma en de kaart op www.beschermersamstelland.nl en facebook