Timman wint alle partijen bij ‘Schakers van Formaat’

De bekende schakers Jan Timman en Hans Böhm hebben afgelopen zaterdag voor de derde keer meegedaan aan ‘Schakers van Formaat’, de simultaan met grote stukken en borden op het Stadsplein van Amstelveen. Zij kregen dit jaar gezelschap van de achttienjarige Jorden van Foreest uit Groningen, de regerend Nederlands kampioen. Hij is de jongste grootmeester van Nederland.

Sportwethouder Peter Bot verrichte rond 09.30 uur de opening door het spelen van de eerste zet op alle twaalf borden. Hoofdsponsors van het evenement, dat wederom veel publiek trok, waren het Coöperatiefonds van de Rabobank, de gemeente Amstelveen en schaakvereniging KLM-Pegasus.

Van het drietal simultaangevers was Jan Timman het best op dreef: de Arnhemse grootmeester won alle twaalf partijen, verdeeld over twee sessies. Zijn tegenstanders waren onder anderen Fred Teeven, voormalig VVD-kamerlid en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en Ton Sijbrands (oud-wereldkampioen dammen).

Hans Böhm won acht partijen en speelde vier keer remise. Vermeldenswaard is dat de Hilversummer, die ook vijf jaar in Amstelveen heeft gewoond, sinds de start in 2015 nog geen enkele partij heeft verloren. De teams die Böhm een half punt afsnoepten, waren Boekhandel Venstra (met Paul-Peter Theulings, Tim van Motman en Ger den Drijver van Zukertort Amstelveen en KLM-Pegasus), KLM-Pegasus (Hugo Luirink, John Spinhoven en Piet Avis) en Zukertort Amstelveen (Michiel Harmsen, Willem Moene en Piet te Brake). De vierde remise van Böhm was tegen Philidor Leiden.

Jorden van Foreest moest een nederlaag incasseren tegen een jeugdteam van Zukertort Amstelveen en speelde remise tegen SV Rokade uit het verre Lichtenvoorde. De overige tien partijen wist de Groninger redelijk gemakkelijk te winnen.