Tram 5 vanaf zomer 2018 naar Westergasfabriek

Amstelveners die houden van een feestje kunnen over een jaar een directe route nemen naar de Westergasfabriek. Door de ingebruikname van de Noord-Zuidlijn wijzigt het GVB in de zomer van 2018 een hoop routes en dienstregelingen, waaronder die van tramlijn 5. Het traject van sneltram 51 wijzigt niet.

De nieuwe dienstregeling gaat vanaf 22 juli 2018 in. Omdat op die dag de Noord-Zuidlijn gaat rijden, gooit het GVB ook de rest van het openbaarvervoersnetwerk in Amsterdam flink op de schop. Een flinke operatie: ongeveer de helft van alle bussen en trams zullen anders gaan rijden.

Voor Amstelveen is vooral de aanpassing aan tram 5 opvallend. Het traject tussen Amstelveen Binnenhof en het Leidseplein blijft hetzelfde, maar daarna gaat de lijn een andere kant op. Via de Marnixstraat rijdt de tram naar zijn eindhalte op de Van Hallenstraat, tegenover het Westergasterrein.

Een uitgebreide kaart is op de site van het GVB te downloaden. De belangrijkste punten voor Amstelveen op een rij:

  • Sneltram 51 wordt niet gewijzigd. Deze behoud zijn huidige route van Westwijk naar Amsterdam Centraal Station.
  • Metro 52 (de Noord-Zuidlijn) vertrekt bij Station Zuid/WTC en gaat via het Centraal Station naar Amsterdam Noord. De metro stopt vlakbij het Buikslotermeerplein.
  • Tram 5 verandert gedeeltelijk. Zoals gezegd gaat deze lijn rijden tussen Amstelveen Binnenhof en de Van Hallenstraat in Amsterdam (tegenover Westergasterrein).

Foto: RTVA/Renz Straatman