Uithoornse buurt wil geen betonnen sportveld in hun parkje

De omwonenden van het parkje De Groen-Rode Scheg in Uithoorn zijn onaangenaam verrast door het plan van de gemeente om midden in hun park een multifunctioneel sport/speelveld van beton te realiseren. Zij zijn nu een petitie begonnen om het plan tegen te houden, maar ze krijgen het idee dat het allemaal al een uitgemaakte zaak is.

door Robbert Bianchi van mediapartner NH

Het multifunctionele betonveld moet volgens de gemeente een plek worden waar alle bewoners van Uithoorn veilig kunnen genieten van sport en samenzijn op een leuke manier. Maar de meeste direct omwonenden zien dat helemaal niet zitten. Zij maken zich zorgen over het verdwijnen van het door hun zo gekoesterde stukje groen en hebben zich nu verenigd in het Bewonerscomité Groen-Rode Scheg.

Wat de omwonenden vooral steekt is dat het plan wordt gepresenteerd alsof het een voorstel van de buurt zelf is. “Maar wij willen dit helemaal niet”, legt Juke Warmerdam van het comité uit. Volgens Juke is niemand van de 180 omwonenden ook maar iets gevraagd. “Alle omwonenden hebben de petitie tegen het betonveld getekend. Niemand heeft hierom gevraagd.”

Volgens Wethouder Ria Zijlstra is er wel een onderzoek in de buurt geweest. Het zijn volgens haar met name de kinderen die om een betonveld vragen. “Als het regent kunnen ze er niet spelen, want dan is het allemaal modder”, legt ze uit. “Je moet het gewoon zien als een upgrade van het huidige trapveldje”.

Volgens de omwonenden is deze upgrade slechts een excuus om het trapveldje te veranderen in een commercieel sportcomplex. “Zo kunnen ze het trapveldje zonder wijziging van het bestemmingplan ombouwen tot een betonnen evenemententerrein”, vreest Juke. “Ook de buurtkinderen willen helemaal niet dat hun trapveldje een sportveld wordt voor héél Uithoorn. Dan worden ze gewoon weggejaagd door oudere hangjongeren.”

De bewoners willen graag van de wethouder weten waarom ze niet in de plannen gekend zijn. “Dit is toch geen democratie. Je gaat toch eerst kijken of er draagvlak is voor een plan. Dan werk je het uit en dan kom je gezamelijk tot overeenstemming”, zegt Juke. De wethouder gaat nu in gesprek met de bewoners om “eens goed te horen waar hun bezwaren nu precies in zitten en of er mogelijkheden zijn om elkaar tegemoet te komen.”