Vakantietijd, hoogseizoen voor inbrekers

De vakantie komt er weer aan. Niet alleen voor alle werkende en schoolgaande Amstelveners, maar ook voor inbrekers. Zij weten het precies wanneer iemand niet thuis is. Post zichtbaar opstapelend in de brievenbus of op de deurmat, gordijnen of lamellen overdag potdicht, ’s avonds maar 1 of twee kleine lampjes aan in de woonkamer, allemaal signalen dat bewoners niet thuis zijn.

Je huis duidelijk onbewoond achterlaten vergroot de kans op inbraak. Vaak gebeurt dat via de achterzijde van de woning, bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Ervaren inbrekers zien in één oogopslag of een deurslot een ‘makkie’ is of dat het een zware klus wordt. Meestal wordt de makkelijke optie gekozen en in de zomervakantie is er keuze genoeg doordat er veel mensen voor langere tijd van huis weg zijn. Hoekwoningen en vrijstaande woningen zijn ook meer in trek dan de gewone rijtjeswoningen. Dit doordat buren daar minder snel iets kunnen opmerken. Dus, zijn je buren op vakantie? Kijk eens een keertje wat vaker naar buiten, een extra oogje in het zeil houden kan nooit kwaad.

Onderzoek door de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken heeft aangetoond dat de jongere generatie (<30 jaar) het slordigste is als het gaat om afsluiten van deuren en ramen. Een kwart van hen doet deuren en ramen niet op slot en 12% laat zelfs ramen gewoon open staan terwijl zij niet thuis zijn. Ouderen (>60 jaar) zijn een stuk voorzichtiger. Zij vragen vaker buren om een oogje in het zeil te houden en om de kranten en post weg te halen.

Een aantal tips om met een veilig gevoel je huis achter te laten tijdens je vakantie:
– plak een nee/nee-sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen en/of vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Leg de post niet in het zicht op tafel, maar uit het zicht bijvoorbeeld in een kast.
– Berg juwelen en andere kostbaarheden op in een gecertificeerde kluis.
– Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaal gesproken ’s avonds thuis aan doet. Stel ze in op verschillende tijdstippen en laat de lamp in de slaapkamer een kwartiertje langer aan dan de verlichting in de woonkamer.
– Doe je de gordijnen normaal gesproken helemaal dicht bij het slapen gaan? Verander dit een paar weken voor je op vakantie gaat. Laat ze half open zodat je overdag en ’s avonds wel naar binnen kan kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een mogelijke inbreker dan toch naar binnen, dan kan hij niet te hele ruimte overzien.
– Ruim je woonkamer en keuken niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. Een krant of open boek open op tafel, alsof je elk moment verder kan gaan met lezen.
– Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden. Post ook niet te veel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent, of stel de privacy-instellingen zo in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.

Via www.inbraakmislukt.nl kan een inbraakpreventiecheck gedaan worden. Uit deze check kunnen adviespunten komen om het huis nog beter tegen inbraak te beveiligen, bijvoorbeeld door anti-inbraakstrips te plaatsen op ramen en deuren.