We are data: Online- en publieke privacy nader belicht in de bieb

De Bibliotheek Amstelland geeft deze maand speciale aandacht aan het thema ‘privacy’. Met twee verschillende activiteiten en op de website worden mensen meer bewust gemaakt van het recht op privacy online en in de publieke ruimte. Hoe is het recht op privacy geregeld op het werk, school, bij sollicitaties en online? Op de website heeft de bibliotheek i.s.m. NBD Biblion over dit soort vragen antwoorden en relevante links geplaatst. Ook wordt aandacht geschonken aan nieuwe Europese wetgeving m.b.t. privacy en databescherming die in mei 2018 van kracht wordt, maar nu al zeker voor organisaties van belang is om op te reageren. Waar moet een werkgever in de toekomst aan voldoen?

Activiteit: We are data – Mirror Room
Op zondag 18 juni neemt de Bibliotheek Amstelland deel aan de Culturele Bazaar (Het Stadspleinfestival) met de activiteit WE ARE DATA-Mirror Room. Deze rondreizende installatie ontwikkeld door documentairemaker Thomas Blom en ontwerper Tijl Akkermans is een zeecontainer vol met sensoren. Het laat een persoon ervaren hoe het voelt om ‘data te worden’. Met de nieuwste technieken wordt een profiel van de bezoeker opgebouwd zonder dat de persoon zelf iets hoeft aan te raken of zelfs maar een vraag hoeft te beantwoorden.
Gelukkig biedt deze installatie wél de optie: data delen of wissen?

Activiteit: We are data – veiligheid & privacy
Lezing en debat met Bart de Koning (journalist van o.a. De Correspondent). Veiligheid en privacy worden vaak gepresenteerd als tegenstellingen. Dat de een altijd ten koste gaat van de ander. De vraag deze avond is of dat zou moeten.
Onafhankelijke onderzoeksjournalist Bart de Koning is expert op het gebied van politie, veiligheid en privacy. Hij schreef onder meer de boeken: Alles onder controle: de overheid houdt u in de gaten en De Veiligheidsmythe: over politie, justitie en misdaad in Nederland.
Donderdag 29 juni. Locatie: Bibliotheek Stadsplein. Tijd: 20:00 – 21:30 uur.
NB. Bezoekers van de lezing krijgen een drankje en een proefabonnement op de Correspondent cadeau.