Amstelveen bestrijdt onkruid met water uit De Meerkamp

Gemeenten mogen sinds april 2016 geen gif meer gebruiken om het gras tussen de tegels aan te pakken en daarom wordt nu vaak heet water gebruikt. In Amstelveen hebben iets slims bedacht waardoor dat een stuk duurzamer kan: Ze maken gebruik van voorverwarmd zwembadwater.

“Wat het uniek maakt is dat je de warmte gebruikt die al bestaat,” vertelt Leo Beeren van Sportbedrijf Amstelveen. “Zwembad De Meerkamp beschikt over 2,6 miljoen liter water. Dagelijks wordt een deel van het zwemwater ververst. Dat overtollige water verdwijnt normaal gesproken in het riool. Maar je kan het ook gebruiken voor onkruidbestrijding.”

Het onkruidbestrijden werkt alleen als je het besproeit met kokend heet water. Alleen dan maak je de celstructuur van het plantje kapot en dood je de plant. Nu heeft zwemwater slechts een temperatuur van dertig graden en dat is natuurlijk niet genoeg. “Maar doordat we het restwater nog een tweede keer door het verwarmingsysteem halen bereikt het een temperatuur van 50 graden,” legt Leo uit. “Dit kost ons niets extra’s.”

De Amstelveense onkruidsproeiers gebruiken zo’n 8.000 liter water per dag. De spuitwagens verwarmen het water tot het kookpunt. Maar omdat het zwemwater al op 50 graden is voorverwarmd scheelt dat enorm veel energie en geld. Ze hoeven het alleen nog maar bij te verwarmen.

Leo Beeren ziet graag dat andere gemeenten het voorbeeld van Amstelveen volgen en hetzelfde doen. “Voorwaarde is wel dat je een zwembad hebt met een extra buffer”, vertelt hij. “Uiteindelijk gaat het erom dat we met ze allen stoppen met gif. Dat kunnen we de komende generaties niet aandoen.”