Health & Food: Ik bid nie veur bruune boon’n…?

Deze week ga ik het hebben over een ondergewaardeerd product: de bruine boon.

Er zijn maar weinig mensen die niet gelijk aan winderigheid denken, wanneer je over bonen begint. Ikzelf ben daar ook schuldig aan. Mijn neef uit Engeland heeft mij ooit een rijmpje over bonen geleerd en dit heb ik op mijn beurt aan mijn kinderen doorgegeven. Dit rijmpje heeft het imago van de bruine boon niet echt verbeterd, maar het blijf een grappige tekst. Hier komt hij:

Beans, beans are good for your heart,
the more you eat, the more you fart.
The more you fart the better you feel,
So eat beans for every meal.

Maar… hoewel je misschien na het eten van bonen met een raampje open moet slapen, heeft deze peulvrucht ook een heleboel positieve eigenschappen:
• bron van vezels
• bron van eiwitten
• bron van mineralen
• goedkoop
• lekker!!!

Bonen zijn bovendien een duurzame keuze aangezien de teelt ervan een relatief lage klimaatbelasting heeft, vergeleken met andere eiwitrijke producten.
Daarom hier een recept van Mexicaanse bruinebonensoep

 1 gesnipperde ui
 1,5 eetlepel Mexicaanse kruiden(zijn bij meerdere supermarkten te koop)
 100 gram spekblokjes
 1 teentje knoflook
 2 bouillonblokjes
 800 gram bruine bonen
 400 gram gepelde tomaten

Bak de ui glazig in een beetje olie, voeg dan de spek en knoflook toe en bak het geheel goed door. Voeg driekwartliter water en bouillonblokjes toe en laat zachtjes koken.
Doe de bruine bonen en de tomaten samen met de Mexicaanse kruiden in de mixer en pureer het geheel. Roer de puree door je bouillon heen, en klaar.
• Mocht je het iets spectaculairders willen maken, dan kun je bovenop de soep wat tortilla chips leggen, er wat geraspte kaas overheen strooien en de soep een minuut of vijf grillen in de oven.
• Je kunt ook een pakje chipolataworstjes halen en deze in kleine stukjes snijden en toevoegen, zodat je soep met ‘balletjes’ hebt.

*Met dank aan mijn neef Matthew voor het prachtige gedicht en mijn dochter Robin(10) voor de schitterende animatie.

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Elly Bouma
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Elly Bouma is geboren en getogen in Amstelveen en groeide op aan de Sportlaan. Tegenwoordig woont zij samen met haar man Bob en twee kinderen in het steeds populairder wordende Oude dorp.

Haar liefde voor eten is groot, vandaar haar keuze om als voedingsdeskundige te gaan werken. Graag geeft zij advies over voeding en deelt graag lekkere recepten om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Ook geeft zij graag haar mening over wat er allemaal gebeurt op het gebied van voeding.

Volg haar via www.facebook/boumabalance en Instagram@Boumabalance
[/efspanel-content]
[/efspanel]