Brouwer in finale Amstelveen Future

De finale van het herentoernooi van de Amstelveen Future op de banen van De Kegel gaat zondag tussen de Serviër Marko Tepavac en de Nederlander Gijs Brouwer. Tepavac versloeg Boy Westerhof in drie sets (6-7, 6-4, 6-3) en Brouwer zag zijn Braziliaanse opponent Ricardo Hocevar bij 6-1, 3-0 opgeven.

Topseed Tepavac maakt zijn plaatsing vooralsnog waar op Sportpark de Kegel. Tegen Westerhof stond hij voor het eerst een set af. Na het verlies van de lange eerste set herpakte de nummer 382 van de wereld zich knap. Toch keek hij vroeg in de derde set bijna tegen een dubbele break aan. Met een sterk slotoffensief stelde hij de finaleplaats toch veilig. Hij besloot het duel na twee uur en vier minuten met een lovegame.

“Het was een lange dag, want ’s ochtends speelde ik ook al kwalificaties voor het challengertoernooi in Scheveningen”, aldus Tepavac. “Gelukkig was iemand van het toernooi zo vriendelijk om me erheen te rijden. Maar qua fitheid was het geen probleem; twee wedstrijden op een dag is normaal voor een profspeler.”

De 21-jarige Brouwer stond slechts 53 minuten op de baan toen de elf jaar oudere Hocevar de handdoek wierp met een achillespeesblessure. Voor Brouwer wordt het zijn tweede finale in een Future: vorig jaar werd hij tweede in Oldenzaal.

In het damestoernooi gaat de eindstrijd tussen de als eerste geplaatste Lisa Matviyenko uit Duitsland en de Mexicaanse Ana Sofia Sanchez, de nummer drie van de plaatsingslijst. Matviyenko had drie sets nodig om de taaie Oostenrijkse Melanie Klaffner van zich af te schudden (3-6, 6-0, 6-4) en Sanchez was in twee sets te sterk voor de Tsjechische Diana Sumova: 6-4, 6-3.

Boy Westerhof en Botic van de Zandschulp veroverden de titel in het mannendubbelspel. Niels Lootsma en Christoph Negritu werden met 6-1, 6-7 (4), 10-3 verslagen. Voor Westerhof en Van de Zandschulp is het al hun derde titel van het seizoen; eerder waren ze al de sterksten in Alkmaar en Breda.

Nederlands succes was er in het damesdubbelspel. Rosalie van der Hoek greep de eindzege, samen met haar Amerikaanse partner Dasha Ivanovic. Het werd 6-4, 6-4 tegen Arbuthnott/Woolcock.

Op zondag staan er twee finales op het programma. Om 12.00 uur begint de damesfinale (Sanchez-Matviyenko), niet voor 13.30 de finale van het herentoernooi (Tepavac-Brouwer).