OM eist tot 2½ jaar cel tegen gewelddadige leden motorclub Satudarah

De officier van Justitie in Amsterdam heeft vrijdag 7 juli tot 2½ jaar cel geëist tegen vier leden van motorclub Satudarah. In de nacht van 25 op 26 december 2016 hebben zij twee slachtoffers mishandeld bij de Bells Club in Amstelveen. De vier verdachten, tussen de 28 en 43 jaar oud, worden vervolgd voor openlijke geweldpleging, poging doodslag en poging zware mishandeling.

Lees ook: Satudarah-leden opgepakt voor geweldpleging in nachtclub Amstelveen

Onderzoek heeft uitgewezen dat alle vier de mannen een gewelddadige rol hadden. “De zinloosheid  van dit excessieve geweld – toegepast op meerdere slachtoffers, door maar liefst vier daders – is schokkend. Rake schoppen, rake klappen, vele vuistslagen in het gezicht, het slaan met een glas, het schoppen tegen het hoofd van een liggend slachtoffer; het is agressie op en top. Pas wanneer één van de slachtoffers bewusteloos raakt, stopt het geweld. De verdachten bekommeren zich vervolgens totaal niet om het bewusteloos geraakte slachtoffer, maar haasten zich naar de uitgang van de club. De mensen in de club blijven verbouwereerd achter, inclusief het personeel dat nog had getracht om in te grijpen, maar vervolgens zelf werd belaagd,” aldus de officier in haar requisitoir.

Drie van de vier verdachten, een 28-jarige man uit Almere en twee Amsterdammers van 37 en 29, hebben enige tijd in voorlopige hechtenis gezeten. Tijdens de pro forma zitting van 2 juni jongstleden is hun voorlopige hechtenis geschorst. Tegen hun is respectievelijk negen maanden cel, twintig maanden en 27 maanden cel geëist.

De vierde verdachte, een 43-jarige man uit Amsterdam, is nooit aangehouden geweest. De officier over deze verdachte: “Hij weet al bijna een half jaar dat hij wordt gezocht voor dit ernstige feit. Hij houdt zich bewust en kennelijk goed schuil, en wil zich daarmee duidelijk aan zijn berechting onttrekken. Hieruit spreekt een minachting voor de rechtsstaat. Hij stelt zichzelf boven de wet, hetgeen past bij de cultuur van de motorclub waar hij een hoge rang bekleedt.”  De man staat gesignaleerd en zal, als hij is veroordeeld, zodra hij wordt aangehouden zijn straf moeten uitzitten. Tegen hem is 2 ½ jaar cel geëist.