Oud-Amstelvener wil Poel weer nieuw leven inblazen

Vroeger keek niemand op als er zeilboot op de Amstelveense voer. Sterker, in de jaren zestig en zeventig (en ook ver daarvoor) werd er volop gezeild. In de jaren tachtig werd de Amstelveense plas overgenomen door windsurfers. De laatste twintig jaar was het echter rustig op de Poel, afgezien van de boten van scouting Radboudgroep natuurlijk. Met de komst van Poel’s Up maakt de Poel weer een recreatieslag door de vele suppers.

Toch knaagt het bij ex-Amstelvener Hans van Ommen. Hij ziet graag de Poel van weleer terugkomen en blikt met RTVA graag terug “Ik lag met mijn zeilboot bij Van Diemen of bij Touw en zeilde in het weekend, op woensdagmiddag en op vakantiedagen op de Poel. En met mij vele anderen. Van Diemen en Touw verhuurden beide BM 12 m2 zeilboten.”

Van Ommen vervolgt: “Er was een stuk gras waar nu steigers in het water staan nabij de Japanse tuin. Dat stuk gras heette “Het Kano eiland” en dat was ook de plek waar mijn vader en moeder elkaar hadden ontmoet. Zij zeilden voor en tijdens de oorlog ook op De Poel. Langs de spoorlijn was geen wandelroute. Daar was een strand, want dat deel van de Poel was een zandplaat. Wellicht dankzij de spoorweg waarvoor veel zand was gestort.”

Wat van Ommen betreft is het tijd om de Poel weer nieuw leven in te blazen. Daarom vaart hij donderdag ook met twee wethouders over de Poel. Daarnaast wil hij vrijdag 14 en zaterdag 15 juli  gaan varen met oudere mensen uit Amstelveen. Wilt u graag mee? Neem dan contact op met mail@hansvanommen.nl.