Poolse ‘klusjesmannen’ aangehouden

De politie heeft vorige week drie Poolse mannen aangehouden die zich voordeden als Engelstalige klusjesmannen. De mannen van 18, 24 en 30 jaar hebben een 78-jarige vrouw uit Amstelveen voor tienduizenden euro’s opgelicht.

In de regio zijn al langer Engelssprekende oplichters actief die zich voordoen als klusjesmannen. Zij gaan via een inmiddels bekende methode te werk. De oplichters komen langs de deur om hun diensten aan te bieden, zoals het schoonmaken of renoveren van de gevel of dak, ophogen van de oprit en andere tuinwerkzaamheden. Als mensen met de mannen in zee gaan en een betaling doen, worden de beloofde werkzaamheden vervolgens niet of nauwelijks uitgevoerd.
Dit gebeurde ook bij de vrouw uit Amstelveen. Zij nam contact op met de politie nadat zij diverse keren geld had betaald aan mannen die bij haar thuis aan de slag zouden gaan, maar er geen werkzaamheden werden verricht. Na de melding zijn agenten naar het huis van de vrouw gegaan en troffen daar de ‘klusjesmannen’ aan. De mannen zijn aanhouden, er is aangifte gedaan en de verdachten zitten nog vast. Naar de exacte werkwijze van de groep wordt nader onderzoek gedaan.

De politie adviseert om niet met personen in zee te gaan die zich spontaan bij u melden. Heeft u wel behoefte aan de werkzaamheden in of om uw huis, schakel dan een erkend bedrijf in. Maak vooraf schriftelijke afspraken over de te verrichten werkzaamheden en over de prijs. Zo maakt u de kans op problemen achteraf vele malen kleiner.

Wordt u met dergelijke opdringerige personen geconfronteerd, bel dan direct de politie via 0900-8844. Als u wordt bedreigd of er is sprake van spoed, bel dan 112. Bent u slachtoffer, doe dan altijd aangifte.