Schrik aan Van Heuven Goedhartlaan na komst mannen met witte maskers

De schrik zit er goed in bij een aantal bewoners van de flat Morgendauw aan de Van Heuven Goedhartlaan in Amstelveen. Terwijl ze thuis waren, werd volgens hen onaangekondigd een begin gemaakt met het verwijderen van asbest in de woningen.

“Ze kwamen met witte maskers binnen op en begonnen zonder uitleg in de muur te boren en te hakken,” vertelt bewoonster Myrna aan NH Nieuws.

De flat wordt al wekenlang gerenoveerd, dus het is een komen en gaan van werkmannen. Maar wat Myrna afgelopen vrijdag meemaakte, slaat alles: “Mijn dochtertje van twee liep hier gewoon rond terwijl ze bezig waren.”

Niemand kon de bewoners vertellen hoe gevaarlijk het was. “Van de een moesten we buiten blijven van de ander mochten we wel naar binnen,” zegt Myrna.

Ook bewoonster Kerssja is er niet gerust op dat het veilig is in haar huis. Ze wijst naar het gruis op de grond: “Wie zegt mij dat hier geen vezeltjes of stofdeeltjes met asbest tussenzitten.”

Eigen Haard kwam woensdag langs om de bewoners te horen. De woningbouwvereniging stelt dat de bewoners vooraf uitvoerig zijn ingelicht met nieuwsbrieven en in bijeenkomsten. De asbest is op een veilige manier gesaneerd en in de woningen zijn asbestmeters geplaatst.

De woningbouwvereniging erkent wel dat er tijdens het saneren fouten zijn gemaakt in de communicatie. “Dus je moet heel duidelijke informatie geven. Wat je komt doen, hoe je het doet en wat het voor de mensen betekent,” vertelt Wim de Waard van Eigen Haard. De woningbouwvereniging zal de aannemer daarop wijzen.

Na het gesprek met Eigen Haard voelen de meeste bewoners zich enigszins gerustgesteld. Toch wacht Myrna voor alle zekerheid liever eerst de resultaten van de asbestmeters af.

UPDATE:  Eigen Haard laat vandaag (donderdag) weten dat er na metingen geen asbest is aangetroffen in de woningen.