Stichting Vluchtelingenwerk zoekt taalcoaches

Het Taalhuis interviewde onlangs een taalkoppel van Stichting Vluchtelingenwerk. Met een bijzonder gesprek als gevolg; over doorzettingsvermogen, doelen stellen en je huis en hart openstellen.

Voor de ontmoeting met taalkoppel Ruba Alafaghani en Cornelia Punch zijn we uitgenodigd bij Cornelia thuis en worden we verwelkomt met thee en appeltaart. Ruba heeft onlangs haar staatsexamen gehaald en dat moet nog even gevierd worden! Het wordt gelijk duidelijk dat ze hier naartoe hebben geleefd samen.

Ruba en Cornelia zijn sinds 1,5 jaar een taalkoppel bij Vluchtelingenwerk Amstelland. “We spreken telkens samen een doel af,” zegt Cornelia, “dan werken we ergens naartoe en nu konden we heel gericht aan de slag met het staatsexamen van Ruba.”

“Ik vind het zo bijzonder wat Cornelia voor ons doet, zonder haar had ik dit nooit gekund. De lessen op school zijn goed en daar leer ik veel. Mijn docent Corinne heeft mij altijd aangemoedigd. Toen ik in haar staatsexamenklas kwam zei ze altijd tegen mij, ‘ik weet zeker dat je je doel zal bereiken’, maar om te oefenen moet je toch meer praten, want ik wil nog veel meer doelen behalen.” Ruba (36) is nu drie jaar met haar man en vier zonen in Nederland en wil graag volgend jaar starten met een opleiding om uiteindelijk met kinderen te kunnen werken. En daar doet ze veel voor, ze werkt bij de Hema en probeert elke dag buiten de lessen zelf nog 2 uur te leren. “Mijn Nederlands moet beter worden voordat ik aan een opleiding kan beginnen, maar ik wil zelfstandig kunnen zijn.”

Toen ze net drie maanden in Nederland waren moest Ruba met de jongste zoon naar het ziekenhuis. “Ik begreep niks van wat de dokters in het ziekenhuis zeiden, daar heb ik besloten dat ik alles wilde begrijpen en nooit meer in dezelfde situatie terecht wilde komen.” Cornelia vult aan: “Het is belangrijk dat ze de taal ook ergens kunnen oefenen, in een omgeving waar dat kan. Bedrijven en universiteiten zouden hier meer in kunnen betekenen. Zo leren ze gelijk meer van bijvoorbeeld de Nederlandse bedrijfscultuur kennen en dat is heel belangrijk om je ergens thuis te gaan voelen.” Ruba: “Een taalcoach helpt echt heel veel, maar je moet zelf ook echt werken, niet alleen op school.”

Cornelia heeft ook nog een tip voor taalcoaches, ze vindt het belangrijk dat er een appèl wordt gedaan op de intelligentie van iemand. “Ik stel ook zelf materiaal samen waar zij echt wat aan hebben. Begrijpelijke taal, maar het mag ook uitdagen! Probeer ook aan te sluiten bij onderwerpen waar ze het op school over hebben. Ik kijk wat zij nodig hebben.”

“De toevoeging van een taalcoach is enorm voor vluchtelingen,” zegt taalcoachcoördinator Jozien Brits. Ze coördineert zo’n tachtig koppels. Coaches worden na een kennismakingsgesprek gematcht aan een taalmaatje en krijgen ondersteuningsmateriaal en tips. “Ongeveer vier keer per jaar organiseren we, soms in samenwerking met Stichting Wereldbuur, een bijeenkomst over verschillende onderwerpen. Zo hadden we laatst een workshop over inburgeren georganiseerd samen met het SVI.”

Op dit moment is Stichting Vluchtelingenwerk weer op zoek naar enthousiaste nieuwe coaches. Heb jij interesse? Kijk dan eens op de website www.stichtingvluchtelingenwerkamstelland.nl of mail naar taalcoach@vwamstelland.nl.