Tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ belicht leven kinderen in oorlogssituatie

‘Kind onder Vuur’ is een reizende tentoonstelling waarmee kinderen kunnen ervaren hoe het is om op te groeien in conflictgebieden. Ook leren ze dat er zelfs in een oorlog regels gelden, namelijk die van het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis en het Humanity House hebben de tentoonstelling ontwikkeld die je vanaf vrijdag 4 augustus tot en met woensdag 23 augustus kunt bekijken in de Bibliotheek Stadsplein.

In ‘Kind onder Vuur’ maken leerlingen kennis met Farah, Vian, Angie en Otim. Heel gewone kinderen, totdat ze ineens te maken kregen met oorlog. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat er ’s nachts raketten neerkwamen op haar Syrische wijk. De Colombiaanse Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte en Otim uit Oeganda trok als kleine jongen jarenlang door de jungle.
Farah, Vian, Angie en Otim zijn kinderen onder vuur. Kinderen die een gewoon leven leidden en opeens middenin een oorlog belandden. Met sommigen gaat het nu wat beter.

Wat kun je doen?
Maak kennis met Farah, Vian, Angie en Otim. Ga (samen met je ouders) op onderzoek uit en verdiep je in de vier verschillende situaties van de kinderen, die op spannende wijze in beeld zijn gebracht. Hoe is het om te moeten spelen tussen landmijnen, om op de vlucht te zijn of om na de oorlog weer verder te gaan met je leven?

Meer begrip
Doordat kinderen zich verplaatsen in Farah, Vian, Angie en Otim, hopen we meer begrip te creëren voor hun leeftijdgenoten ver weg die in oorlogssituaties opgroeien en voor de leeftijdgenoten dichtbij die uit oorlogsgebieden komen.

De tentoonstelling bevat geen schokkende beelden

Voor wie het leuk vindt is er een mooi opdrachtenboek beschikbaar, vraag een medewerker van de Bibliotheek voor een eigen exemplaar.