Tepavac en Matviyenko maken favorietenrol waar op A’veen Future

Marko Tepavac heeft de vijfde editie van de Amstelveen Future op zijn naam geschreven. De als eerste geplaatste Serviër was in de eindstrijd met tweemaal 6-3 te sterk voor de ongeplaatste Gijs Brouwer uit Venhuizen.

In de finale ging het tot 3-3 gelijk op, maar met twee breaks op een rij trok de nummer 384 van de wereld de eerste set naar zich toe. De tweede set kende een soortgelijk beeld; in de beginfase waren de finalisten goed aan elkaar gewaagd. Maar Tepavac plaatste een break op 4-3 en serveerde het duel koeltjes uit.

De 23-jarige Tepavac verdient met zijn titel 17 punten voor de wereldranglijst. Komende week komt hij in actie op het Challengertoernooi van Scheveningen, waar hij zondagavond nog zijn tweede partij in de kwalificaties speelde.

Ook in het damestoernooi ging de titel naar de nummer 1 van de plaatsingslijst; de Duitse Lisa Matviyenko veroverde de titel ten koste van Ana Sofia Sanchez uit Mexico. Het werd 7-6 (5), 6-2. Sanchez kreeg in de eerste set op 5-4 en 6-5 de kans de set uit te serveren.

De partij duurde een uur en veertig minuten. Voor Matviyenko was het haar tweede toernooizege van het jaar; eerder won ze al een ITF-toernooi in Antalya. “Veel toernooidirecteuren zeggen altijd dat ze hopen dat je terugkomt”, aldus de 19-jarige Matviyenko, de nummer 525 van de wereld.

“Maar stiekem hoop ik dat natuurlijk niet. Dat zou namelijk betekenen dat ik niet ben gestegen. Maar vanwege de sfeer hier zou ik dat zeker willen. Er heerste afgelopen week een familiaire sfeer en ik kon met al mijn vragen bij het toernooi terecht.”

Matviyenko reisde na de finale af naar haar thuisland Duitsland, waar ze volgende in actie komt op een ITF-toernooi in Aschaffenburg.

“Het is bijzonder dat in zowel het dames- als het herentoernooi de nummer 1 van de plaatsingslijst zijn plaatsing heeft waargemaakt”, aldus Frans Poel. “Ondanks de vroege uitschakeling van Thiemo de Bakker en Igor Sijsling was het een zeer geslaagd toernooi. We hebben gezien dat een Future meer is dan de Nederlandse topspelers.”