Tweegesprek Murat Isik en Chris Polanen bij Venstra

‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Het is ook een kleurrijke ode aan de Bijlmer. Op woensdag 5 juli komt Murat Isik naar Venstra voor een tweegesprek met Chris Polanen. Het belooft een interessant gesprek te worden waarbij de auteurs elkaar stevig aan de tand zullen voelen.

Wees onzichtbaar
De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

Libris Venstra, Stadsplein Amstelveen. Woensdag 5 juli, aanvang: 20:00 uur. Toegang: €10,- (houders van Readr-kaart €7,50). Aanmelden: info@venstra.nl