Amstelveen zit niet te springen bij verkoop aandelen Eneco

Waar veel Nederlandse gemeenten hun aandelen Eneco willen verkopen, vraagt de gemeente Amstelveen zich hardop af of dit wel zo slim is. “Energie is strategisch van dusdanig belang dat een energiebedrijf beter af is met de overheid als eigenaar,” zegt wethouder Herbert Raat tegen Het Parool.

Tegenover de krant stelt Raat: “Wij denken dat Eneco een van de weinige bedrijven is die de energietransitie op een goede manier gaan overleven omdat ze echt visie hebben. Eneco kan helpen om Nederland minder afhankelijk te maken van andere landen voor energie.”

Amstelveen heeft op het ogenblik ongeveer 1.5 procent aandeel in Eneco. Bij een eventuele verkoop zou dit volgens de huidige schattingen maximaal veertig miljoen euro opleveren. Amstelveen kan dan niet meer rekenen op dividend. Over 2017 is dit bijvoorbeeld 1.45 miljoen euro. Herbert Raat stelt dat Amstelveen de opbrengst bij verkoop van de aandelen op het ogenblik niet acuut nodig heeft.

Zijn er ook nadelen bij het houden van de aandelen? Ja, zegt Raat. Dan dreigt Amstelveen alleen achter te blijven als kleine aandeelhouder van een bedrijf waarin een buitenlandse energiegrootmacht aan de touwtjes trekt: “En hoeveel invloed heb je dan nog?”

De Amstelveense gemeenteraad beslist 27 september of de gemeente de aandelen daadwerkelijk gaat verkopen.