Ans Markus expositie ‘Als ik jou was…’ in Museum van der Togt

Op aangrijpende wijze onderzoekt kunstenares Ans Markus de schaduwkanten van het leven in o.a. de recente schilderijenseries ‘Verborgen verdriet’ en ‘De pijn van oud’. Van 3 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 is in Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling van Ans Markus getiteld ‘Als ik jou was…’ te zien.

Persoonlijke betrokkenheid
De kunst van autodidact Ans Markus (Halfweg, 1947) vormt een persoonlijke mythologie, met een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld. Een sterke betrokkenheid bij haar medemensen is typerend voor Markus.

De titel van de tentoonstelling – ‘ Als ik jou was … ‘- moet in die zin letterlijk worden genomen. Haar tekeningen, schilderijen en sinds kort haar sculpturen in brons en porselein zijn het resultaat van een grondig en nietsontziend zelfonderzoek, waarmee zij een stem geeft aan breed levende gevoelens, in het bijzonder bij vrouwen. In ‘De pijn van oud’ speelt haar eigen moeder de hoofdrol. Markus vertelt aan de hand van intieme en verstilde beelden over de laatste levensperiode van haar moeder, die zij doorbracht in een verzorgingstehuis. De portrettenserie ‘Verborgen verdriet’ gaat over mannen die zorgen en verdriet met zich meedragen waarvan de buitenwereld geen weet heeft. Hun leed belet de mannen hun ware gezicht te tonen.

Kunstenaarsportretten
In vervolg op haar hommages uit de jaren ’80 schilderde Markus tussen 2013 en 2015 in haar bekende realistische stijl de jeugdportretten van Frida Kahlo, Egon Schiele, Paul Gaugain, Pablo Picasso, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Edward Hopper en Vincent van Gogh. Daarbij stelde ze zichzelf de vraag of deze kunstenaars al in hun jeugd konden bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen. Andere hommages op de expositie betreffen de couturiers Christian Dior, Coco Chanel, Hubert de Givenchy, Yohjio Yamamoto, Vivien Westwood en Oscar de la Renta. Verder zijn er enkele portretten te zien van bekende Nederlanders als Arjan Ederveen, Freek de Jonge, Job Cohen e.a. en een selectie uit haar indrukwekkende Medea-cyclus van eind jaren ’90. Schilderijen uit de magisch realistische windselserie, waarmee Markus de afgelopen decennia een groot en trouw publiek wist te bereiken, ontbreken evenmin.

Bronzen beelden en porselein
Een nieuw aspect van het kunstenaarschap van Ans Markus zijn de beelden in brons en klein werk in porselein.
Zij maakte beelden die qua thematiek een sterke verwantschap vertonen met haar schilderijen. Het fysieke aspect van kneden in de klei gaf haar de uitlaatklep die ze op dat moment nodig had. Dat resulteerde in een groot aantal bronzen sculpturen.

 

Met deze nieuwe kant van haar toch al zo veelzijdige kunstenaarschap treed zij nu – na een succesvolle tentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle die vorig jaar bijna 90.000 bezoekers trok – naar buiten.

Vroege en recente tekeningen, schetsen en kleine schilderijen alsook klein werk in porselein zijn vanaf 3 oktober tot en met 7 januari 2018 te zien in Museum van der Togt in Amstelveen.

Geopend dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur.

Meer informatie: www.jvdtogt.nl