Bevolkingsonderzoek borstkanker in Amstelveen

In Amstelveen kunnen vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar vanaf 21 september 2017 weer deelnemen aan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Zij ontvangen eens per twee jaar een uitnodiging hiervoor.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten. Deelnemers ontvangen binnen twee weken na het onderzoek een brief met de uitslag. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige zekerheid. Ook kunnen niet alle gevallen van borstkanker vroegtijdig worden opgespoord. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts. Het is belangrijk om regelmatig deel te nemen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis.

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer één op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Van elke duizend onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer zeven op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.

De gegevens van de deelnemende vrouwen ontvangt Bevolkingsonderzoek Midden-West automatisch van de gemeente. Een goed georganiseerd onderzoek is een belangrijke manier om het overlijden aan borstkanker terug te dringen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker.

Waar staat het onderzoekcentrum?  
Parkeerterrein hoek Rembrandtweg en Terschellingstraat, 1181 HK  Amstelveen
Deelnemende postcodegebieden:1181, 1182 en 1183
Aantal uitgenodigde vrouwen: ongeveer 4950

Voor meer informatie en vragen: www.bevolkingsonderzoekmidden-west.nl. Bellen kan ook: informatielijn Bevolkingsonderzoek Midden-West 088 266 90 00, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.