Cabinepersoneel Transavia: Wij willen FNV aan cao-tafel

Cabinemedewerkers van Transavia overhandigden maandag een petitie aan hun directie. Ze eisen dat hun vakbond FNV Luchtvaart wordt toegelaten tot het arbeidsvoorwaardelijk overleg, waaronder overleg over de cao. Deze eis wordt door 227 cabinecollega’s gesteund en zij hebben de petitie ondertekend.

Onbegrijpelijk

Birte Nelen, cao-onderhandelaar van FNV Luchtvaart: ‘In een half jaar tijd zijn er meer dan 125 cabinemedewerkers lid geworden van FNV, toch weigert de directie van Transavia ons tot op heden te erkennen als cao-partij. Onbegrijpelijk, zeker omdat we namens het grondpersoneel al sinds jaar en dag onderhandelen met deze werkgever.’

Transavia onderhandelt nu met één vakbond over de cao voor het cabinepersoneel. De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen vorige maand vast. ‘Juist nu staat er veel op het spel, de discussies aan de cao-tafel raken de kern van het cabinevak. De stem van onze leden is hierbij heel belangrijk, maar zij worden door Transavia volledig genegeerd’, zegt Nelen.

Rechtszaak

Al sinds februari dit jaar heeft FNV Luchtvaart briefwisselingen met Transavia over erkenning als overlegpartij. De directie heeft haar standpunt tot nu toe niet herzien. Het cabinepersoneel geeft Transavia via deze petitie een laatste kans om FNV Luchtvaart te erkennen. Nelen: ‘Blijft de directie weigeren dan zijn wij genoodzaakt om via een rechtszaak toegang tot het collectief overleg af te dwingen. Natuurlijk hopen de leden van FNV Luchtvaart dat het zover niet hoeft te komen. En wie weet. Nadat maandenlang de deur dicht bleef, zijn wij naar aanleiding van de petitie uitgenodigd door de directie. Ik ga ervan uit dat Transavia ons niet uitnodigt voor een herhaling van zetten.’