College Amstelveen wil aandelen Eneco niet verzilveren

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om de Amstelveense aandelen in energiebedrijf Eneco te behouden. Vóór 31 oktober moeten de huidige aandeelhouders beslissen of ze hun aandelen behouden, afbouwen of willen verkopen. De Amstelveense gemeenteraad beslist op 27 september. Colleges van grote gemeenten als Rotterdam, Den Haag en Dordrecht met een gezamenlijk meerderheidsbelang willen verkopen. Het dagelijks bestuur van Amstelveen wil de Eneco-aandelen in handen van de lokale overheid houden.

BBA-wethouder Peter Bot (duurzaamheid): “Eneco voert sinds 2007 een succesvolle duurzame strategie voor het opwekken, opslaan en leveren van warmte, (groen)gas, elektriciteit en energie gerelateerde diensten en producten. Zo levert deze marktleider een belangrijke bijdrage aan duurzame ambities uit het Energieakkoord. Eneco is een belangrijke speler bij de energietransitie. Bij verkoop aan een private partij hebben wij geen invloed meer op deze duurzame strategische koers.”

Wethouder Herbert Raat (VVD, financiën): “We doen een dringend beroep op de gemeenteraden van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht om niet de lijn van hun colleges te volgen. We hebben een publiek belang om de Eneco-aandelen te houden. Eneco is één van de weinige bedrijven die een echt duurzame visie heeft. Bij verkoop kunnen de aandelen in handen komen van een partij die het bedrijf gaat gebruiken om hun grijze energie meer te laten renderen. Ik hoop dat andere gemeenteraden net zoals het Amstelveense college van B en W ervoor kiezen om hun aandelen en daarmee een duurzame toekomst niet in de uitverkoop te doen. Kortom: kiezen voor de duurzame lange termijn in plaats van een eenmalige zak met geld.”

Wanneer een ruime meerderheid van gemeenten toch tot verkoop besluit en dus een private partij het meerderheidsbelang in het energiebedrijf krijgt, zal Amstelveen de verkoop van de aandelen heroverwegen.