Amstelveense raad wil aandelen Eneco behouden

Het is geen verrassing, maar de Amstelveense raad heeft woensdagavond besloten dat zij de aandelen van Eneco wil behouden. ‘Zelf aan de knoppen blijven zitten’ en zo controle blijven houden over een duurzame koers is het belangrijkste argument.

Het standpunt van Amstelveen lijkt langzaam maar zeker ook gehoor te vinden bij andere gemeenteraden in het land. Enkele kleine gemeenten hebben al aangegeven de aandelen ook te willen behouden en de gemeente Den Haag lijkt nu bijna om te zijn. Hier ligt het besluit in handen van de lokale PVV-fractie. Zij kunnen een doorslaggevende meerderheid vormen. Den Haag heeft 16,55 procent van de aandelen Eneco in handen.

Ook het personeel en de top van Eneco ziet de gemeenten graag als aandeelhouder. De duurzame koers kan daarmee worden voortgezet en de 3.500 banen komen daarmee het minst in gevaar. Bij een overname door een buitenlandse kandidaat wordt gevreesd voor een groot deel van aanwezige arbeidsplaatsen bij Eneco.

Ondertussen heeft de gemeente Amstelveen -samen met bijvoorbeeld de vakbonden- initiatief genomen voor een symposium om het gevaar van aandelenverkoop nog eens duidelijk te maken.

De situatie rond de aandelen van Eneco heeft inmiddels ook buitenlandse aandacht. De New York Times besteedde er eergisteren aandacht aan.