Historisch vliegtuig dringt luchtruim Schiphol binnen

Een DC-3, een historisch vliegtuig van Dakota Norway, is gisteren zonder toestemming van de luchtverkeersleiding dwars over Schiphol gevlogen, dit meldt luchtvaartverslaggever Doron Sajet van mediapartner NH. Het toestel kruiste daarbij twee naderingsgebieden van banen die op dat moment in gebruik waren, namelijk van zowel de Polderbaan als de Zwanenburgbaan. De DC-3 vloog daarbij zo’n 675 meter onder een landende Boeing 737.

Een luchtverkeersleider heeft een tijd tevergeefs geprobeerd contact te krijgen met het toestel. In eerste instantie lukte dit niet omdat de piloten een militaire frequentie uit luisterden, terwijl zij zonder toestemming het het start- en naderingsgebied van Schiphol binnenvlogen. Op een hoogte van 325 meter vlogen zij over het naderingsgebied van de twee landingsbanen en onder een Boeing 737 die de Zwanenburgbaan naderde.

Wanneer de luchtverkeersleider eindelijk contact had met de piloten reageerden zij dat ze niet wisten dat zij al veel eerder naar de frequentie van de verkeerstoren hadden moeten schakelen.

Waar de 74 jaar oude Noorse DC-3 vandaan vloog en waar hij naartoe ging, kon een woordvoerster van Luchtverkeersleiding nog niet melden aan partner NH. Wel kon zij kwijt dat de luchtverkeersleiding het incident heeft gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het incident ook zelf in onderzoek heeft.

Foto: Mediapartner NH/Wikimedia