Van Leer’s Vatenfabriek op Nederlandse postzegel

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de nieuwbouw in Nederland zich razendsnel. Dit staat in de architectuurgeschiedenis als de periode van de wederopbouw bekend. PostNL schenkt vandaag met het postzegelvel ‘Architectuur wederopbouw’ aandacht aan tien karakteristieke gebouwen tot 1958 uit deze stroming. Een van deze gebouwen is Kantoor Van Leer’s Vatenfabriek (1958) aan de Amsterdamseweg, dat tegenwoordig onder meer dienst doet als basisschool voor de Indiase scholengemeenschap Amity.

PostNL, Het Nieuwe Instituut (Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw) en ontwerper Ariënne Boelens kozen bij dit postzegelvel voor gebouwen met de volgende functies: infrastructuur, woning, kantoor, fabriek en onderwijs. De afgebeelde gebouwen zijn nog steeds te bewonderen voor het publiek en vertonen in vorm, uiterlijk en functionaliteit echte kenmerken uit de wederopbouwperiode. Kantoor Van Leer’s Vatenfabriek van architect M. Breuer is daar een goed voorbeeld van.

Op het postzegelvel staan architectonische foto’s van de eerste vijftien jaar na de oorlog. Volgens Boelens zijn deze jaren bepalend voor de wederopbouw in Nederland. Daarbij koos zij voor een visueel krachtige opbouw door in zwart-wit ieder gebouw op een postzegel in zowel een overzichtsfoto als een detailfoto af te beelden. Naast Kantoor Van Leer’s Vatenfabriek staan onder andere Industriegebouw (Rotterdam), Weverij de Ploeg (Bergeijk), Ventilatiegebouwen Velsertunnel (Velsen) en de Koninklijke Hoogovens (IJmuiden) op het postzegelvel afgebeeld.

Het postzegelvel ‘Architectuur Wederopbouw’ telt 10 postzegels, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 11 september te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.