Onderzoek naar crypto-telefoons leidt tot aanhouding Amstelvener

De politie heeft dinsdag 5 september een 30-jarige Amstelveense man aangehouden naar aanleiding van een onderzoek naar versleutelde berichten op een server van het Nederlandse bedrijf Ennetcom, die vorig jaar in Canada in beslag genomen is. De man is ’s morgens vroeg in een woning aan de Rosa Spierlaan in Westwijk van zijn bed gelicht. Ook is een 42-jarige man uit Hippolytushoef aangehouden. Beide mannen maakten gebruik van crypto-telefoons van Ennetcom. 

Politie en het OM kregen eerder dit jaar al toegang tot de data op de server, bestaande uit 3,6 miljoen versleutelde berichten. Deze gegevens hebben meerdere strafbare feiten aan het licht gebracht.

Tegen de Amstelvener liep al eerder een onderzoek in de zaak 26Tandem, over de poging tot moord op crimineel Peter (‘Pjotr’) R. De man zou contacten gehad hebben met Naoufal F, die verdacht wordt van de mislukte aanslag, en hij zou zich bezig gehouden hebben met het witwassen van crimineel verkregen geld of goederen. Hier werd ook gebruik gemaakt van de Ennetcom-data.

De beide mannen worden ook nog verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 260 kilo cocaïne aan bord van een viskotter uit Urk op 10 juni eerder dit jaar. In dat onderzoek zijn al eerder vijf mannen aangehouden door de FIOD in de haven van Harlingen. Het onderzoek naar dat transport is gestart toen de Amstelvener met twee van de vijf mannen in Harlingen werd gezien door een observatieteam van de politie, op het moment dat de kotter uitvoer om de drugs op open zee op te halen.

Foto: Intervisual Studio