Taalcafé geopend in Bibliotheek Amstelveen

Met een grote opkomst is afgelopen dinsdag 5 september het Taalcafé in de Bibliotheek Stadsplein geopend. Het is deze week De week van de Alfabetisering. Er wordt dan aandacht gevraagd voor het hoge aantal laaggeletterden (2,5 miljoen) in Nederland.

Het Taalcafé is een initiatief van de Bibliotheek Amstelland en het Taalhuis Amstelland zodat mensen op laagdrempelige wijze de Nederlandse taal kunnen oefenen. Dit gebeurt onder andere door gesprekjes te voeren over diverse onderwerpen en taalspelletjes te doen, onder begeleiding van taalvrijwilligers die hiervoor een training hebben gekregen. Het Taalcafé vindt vanaf 12 september iedere dinsdagmiddag plaats van 13.30 tot 15.00 in de Bibliotheek Stadsplein.

Directeur Daphne Janson benadrukte de brede rol van de Bibliotheek in de samenleving. “Om mee te kunnen doen in de samenleving is het zo belangrijk om de Nederlandse taal te kunnen spreken en ook digitale vaardigheden zijn tegenwoordig onmisbaar. Hiervoor bieden wij, in samenwerking met maatschappelijk organisaties, de mogelijkheid om te kunnen leren en oefenen.”

Tijdens de opening sprak wethouder onderwijs, werk en inkomen Maaike Veeningen over het belang van de aandacht voor laaggeletterdheid en digitale vaardigheden. Ze roemde ook de vrijwilligers die zich inzetten om al deze mensen te helpen en ondersteunen.