VVD-kopstuk en WNL-voorzitter Bas Eenhoorn: bestuurlijke duizendpoot

De nieuwe waarnemend burgemeester van Amstelveen, Bas Eenhoorn, is een echte bestuurlijke duizendpoot. Amstelveen is de zevende gemeente waar hij burgemeester wordt, maar daarnaast vervulde hij al vele functies in bestuurlijk Nederland. Zo is hij voorzitter van de raad van toezicht van de omroep WNL. Inderdaad, in diezelfde driekoppige RvT zit ook onze huidige burgemeester Mirjam van ’t Veld.

Ervaring als burgemeester heeft Eenhoorn genoeg. Als 29-jarige werd hij al burgervader van Schiermonnikoog. Daarna volgde een periode van zestien jaar eerste burger in Voorburg. In 1996 verruilde hij het burgemeesterschap voor diverse andere functies maar in 2007 mocht hij wederom de ambtsketen omhangen. Ditmaal als waarnemend burgemeester van Lansingerland. Hierna volgden nog de gemeenten Kaag en Braassem, Alphen aan de Rijn en Vlaardingen.  Eenhoorn werd als waarnemend burgemeester van Alphen aan de Rijn geprezen voor zijn rol na de vreselijke schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof waarbij zes doden vielen.

Landelijke bekendheid verwierf Eenhoorn in zijn rol als partijvoorzitter van de VVD. Tijdens de verkiezingscampagne van 2002 vindt hij het tijd worden voor duidelijke taal. Hij roept lijstrekker Dijkstal op om meer in “jip-en-janneketaal” uit te leggen waar de VVD voor staat. De uitspraken van Eenhoorn doen veel stof opwaaien: politieke tegenstanders van de VVD gebruiken Eenhoorns woordkeus om te suggereren dat de VVD het electoraat als kleine kinderen beschouwt. Als partijvoorzitter van de VVD werd Eenhoorn overigens in 2003 opgevolgd door Jan van Zanen die twee jaar later burgemeester van Amstelveen werd.

Eenhoorn is al bekend met Amstelveen. Hij trad op als adviseur van wethouder Wike Lijs bij de verkoop van de kabel aan Casema in 2000. Dit leverde de gemeente maar liefst 39 miljoen euro (97,5 miljoen gulden) op. Amstelveen moest later wel vier miljoen terugbetalen aan Casema. Dit omdat het contract niet geheel waterdicht bleek te zijn wat betreft een vaste lage abonnementsprijs voor de Amstelveense klanten. Ook een 110-tal Amstelveners werd gedupeerd door de kabeldeal. Zij hadden net enige tijd via de CAI een kabelmodem van 1.500 gulden aangeschaft voor een proef met kabelinternet. Door de komst van Casema werd dit dure modem onbruikbaar.

Op het ogenblik is Eenhoorn Nationaal Commissaris Digitale Overheid ook wel digicommissaris genoemd. Hiermee haalde hij gisteren nog het nieuws. In Drenthe sierde de naam van Eenhoorn twee maanden geleden nog de krantenkoppen toen hij terugtrad als voorzitter van de RvT van Treant Zorggroep.

De huidige nevenfuncties van Eenhoorn:

– lid en voorzitter bestuur Stichting tot Bevordering van de Ruimtelijke Wetenschappen Groningen
– voorzitter Regie College Waddengebied
– voorzitter commissie van toezicht Centrum voor Veilig Wonen
– voorzitter raad van toezicht WNL
– voorzitter Taskforce Verkorten behandelduur TBS
– senior adviseur Transitium Groep

Foto Wikimedia: Rob van den Dobbelsteen