‘Amstelvener klaagt over kook- en wierookgeur Indiase expats’

Volgens het populaire expatblog ‘The Amsterdam confessions of a shallow man’ is Amstelveen niet altijd die multiculturele smeltkroes die het beweert te zijn. Simon Woolcot, de schrijver van het blog ontving enkele verontrustende berichten van in Amstelveense wonende Indiërs die door buren worden uitgescholden omdat de geur van de Indiase kookkunst hen niet bevalt. Ook het simpel lopen op een trap wordt als onbeschaafd betiteld.

Als voorbeeld haalt Woolcot een bericht van één van zijn lezers aan.

Geachte Swallow Man,

Ik ben als expat in Nederland een fan van  uw bruikbare en nuttige artikelen. Ik schrijf  u in de hoop op wat hulp. Vanaf 2014 ondervind ik hevige problemen.. We zijn verhuisd naar een appartement in Amstelveen en hebben een oude Nederlandse dame als buurvrouw. Zij heeft problemen met mensen die uit andere landen komen en hier blijven. Vandaar dat ze -als ze maar even de kans ruikt-  brutale brieven schrijft over hoe ‘smerig en storend’ onze inheemse (Indiase) kookgeur is en vraagt ​​ons om haar land te verlaten.

 Elke keer dat ze ons ziet, begint ze schandelijke woorden te schreeuwen. Zelfs de andere buren die in dit appartement wonen, vinden haar brieven verwerpelijk en discriminerend. Maar ze stopt nooit. Mijn vrouw en ik worden er een beetje moedeloos van.

De blogger adviseerde om de brieven te bewaren en aangifte bij de politie te doen en ontving daarna lange tijd geen bericht. Tot op gisteren. In de flat zou een artikel rondgaan over de in Nederland intussen roemruchte ‘Western Coocking-rel’. Daarnaast werd onderstaande boodschap toegevoegd. Vertaling lijkt onnodig…

Overigens verwacht Woolcot niet dat de politie wat aan het beschreven gedrag van de Nederlanders gaat doen. Nadat een bestelbus van vrienden was gestolen meldde politie ook dat zij andere prioriteiten had. “Ik geloof niet echt dat de politie veel zal doen wat betreft de racistische behandeling van de buurvrouw. Vooral in een land waar voortdurend  wordt ontkend dat racisme hier plaatsvindt.”

Met enige vorm van cynisme nodigt Woolcot creatievelingen uit om op zijn Facebookpagina het gedrag van de Nederlanders recht te praten…