Column: Clowntje

Er heerst grote paniek in ons dorp. En ook in de aangrenzende gemeente Aalsmeer is het goed mis. Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan en de blaadjes van de bomen vallen, breekt ook de tijd van Halloween weer aan, en dus verschijnen ook de meldingen van horrorclowns weer in het nieuws.

Eigenlijk kun je alweer spreken van een oude trend, horrorclowns deden een aantal jaren geleden voor het eerst van zich spreken op YouTube. Amerikaanse high-school kids lieten hun soortgenoten graag schrikken door zich als clown te verkleden, zich te verstoppen in een garage of onder een bruggetje, om vervolgens met een hamer het hoofd van een levensgrote pop kapot te slaan waar dan weer overdreven veel nepbloed uit spoot. Schrik! Gillen! Rennen!

Afijn, de Amstelveense copycat, luisterend naar de naam Harry de Horrorclown (tip aan Harry: kies een andere naam. Harry klinkt als je verklede oom uit Grollo) brengt sinds een paar dagen een bezoek aan onze scholen, met de bedoeling om onze kinderen schrik aan te jagen. Lukte niet helemaal, zo las ik, in Aalsmeer probeerde de hele school hem te lynchen, in Amstelveen werd hij niet eens aangetroffen. Faal.

Toch brak er paniek uit. Maar dan vooral onder de volwassenen. Directie en leraren van de school stonden stil bij de impact die dit heeft op leerlingen. Cathelijne en Boudewijn zouden toch eens kunnen schrikken van een verkleed manspersoon! Stel je voor! ‘De samenleving wordt al te vaak opgeschrikt door vreselijk nieuws’, las ik verder. Nou inderdaad! Laatst nog: een horrorclown in Harderwijk beet bij veertien kinderen de hals door! En in Schoorl zagen kinderen, 15 jaar oud nog maar, een bloeddorstige clown met een kettingzaag drie kinderen doormidden klieven!

Lang geleden, toen de ouders van Cathelijne en Boudewijn nog op school zaten, en we nog nooit gehoord hadden van het woord Halloween, laat staan het vieren daarvan, keken ze in het weekend met een groepje vrienden naar Freddy Kruger, of draaiden ze hun hoofd weg (ha, grappig in dit geval!) bij het zien van The Exorcist. De meisjes gilden en de jongens deden net alsof ze niet bang waren. Ze lieten elkaar op school schrikken door achter een deur te gaan staan en heel hard “Boe!” te roepen en lachten daarna heel hard om de schrikreactie van de ander.

Nu zijn de ouders van Cathelijne en Boudewijn zélf het bangst voor Harry, een onschuldige jongen die wat leven in de brouwerij wil brengen, een beetje kattenkwaad uit wil halen. Maar nee, want stel je voor wat dat allemaal doet met de tere kinderzieltjes van onze kindjes op onze schoolfabrieken! Laten we alsjeblieft de politie erbij halen want sinds de aanslagen, je weet nooit wat zo’n clown van plan is, bladiebladiebla.

Angst is een slechte raadgever. We hebben het hier over een clown, een jongen in een lelijk pak met een zo mogelijk nog lelijker masker op die over een schoolplein heen rent. Niemand raakt gewond, misschien een kapotte knie bij het struikelen, niemand zijn keel wordt doorgebeten, niemand wordt achterna gezeten met een hakbijl. Een. Verkleed. Jongetje! Laat onze kinderen toch kinderen blijven, wees blij dat er iemand is die weer wat kattenkwaad uit durft te halen! Komen de kids eindelijk achter hun telefoontjes vandaan, is het weer niet goed! Lach hierom, maak lol en zeg als directie van de school: “Ok, één keer was leuk, nu genoeg gelachen.” Klaar!

De leerlingen van de school in Aalsmeer, die de clown hebben achtervolgd en daardoor te laat terugkwamen in de les, hebben te horen gekregen dat ze twee uur mogen nablijven…

De horror!

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Hugo Baudert
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Hugo Baudert, uit het mooie wijnjaar 1970, is een echte Amstelvener. Geboren op de van Heuvengoedhartlaan, opgegroeid in Waardhuizen en rondgezworven door het Oude Dorp en Westwijk, even uitgevlogen richting Amsterdam, is hij nu geland in de Bankrasbuurt.

Het grootste deel van zijn leven werkzaam ‘in de reclame’, heeft hij wat lopen klooien met hout, tapte hij biertjes maar is hij nu als zelfstandig copywriter aan het werk. Dat doet hij met  www.verhaalmeteenbaard.nl. Onbescheiden zegt hij: “Ik ben gewoon dé creatieve geest die elk bedrijf nodig heeft.” Jij zegt het Hugo!

[/efspanel-content]
[/efspanel]