Column: Pokémon City

Er waren dranghekken geplaatst op het Stadshart, de afrit A9 stond muurvast met bussen met Franse en Duitse kentekenplaten, er was sprake van hevige parkeeroverlast en de politie deed zelfs diverse waarschuwingen uitgaan. Wat was er in hemelsnaam aan de hand in ons mooie dorp? Een nieuwe expositie in het Cobra, de opening van het theaterseizoen of was Der Bogen per ongeluk op de Unesco werelderfgoedlijst terecht gekomen? Helaas, niets van dit alles.

Afgelopen zaterdag was Amstelveen een dag lang een Pokémon Go Safari Zone. ‘Pardon?! U zei?! Wij waren een Pokémon Go Safari Zone?!’ Uhh… correct ja. Precies zoals het er staat en ik ga nu een poging wagen om dit uit te leggen.

Pokémon is een uit Japan overgewaaid fenomeen. Het zijn kleine fictieve wezentjes, die worden gevangen en getraind door mensen, Pokémontrainers genoemd, om ze elkaar te laten bevechten voor de sport. Niet echt te laten vechten natuurlijk, maar virtueel via iPad en iPhone. En de quizmaster van Pokémon, de digitale Ron Brandsteder zeg maar, was zo slim geweest om de meest unieke Pokémons te bewaren voor speciale evenementen zoals afgelopen zaterdag in Amstelveen.

Vandaar dus dat u drommen mensen, als een zombie starend op hun mobieltje, door ons mooie dorp zag slenteren. In hun mobieltje zit de kaart van Amstelveen en via die kaart konden ze op zoek naar die zeldzame Pikachu, Kangaskhan, Chansey en Larvitar. Nu denkt u wellicht dat ik met drommen mensen mij verspreek en dat ik drommen kinderen bedoel, maar dat is helaas niet het geval. Het waren dus voornamelijk volwassen die zich hiermee bezig hielden. Zo’n drieduizend om precies te zijn.

En ondanks dat we met z’n allen veel tijd, energie en geld hebben gestoken om Amstelveen op de kaart te zetten als internationale, culturele en sportieve stad in het groen, is Amstelveen sinds dit weekend voor een groot aantal mensen dus Pokémon City. Niets mis mee, maar dat u het maar even weet.

Ieder z’n hobby denk ik dan maar, zolang anderen er maar geen last van hebben. Nou schijnt dat bij Pokémontrainers helaas nog wel eens het geval te zijn, omdat er wel eens een Pokémon te vangen is in iemands tuin of op de openbare weg. Vandaar ook dat de politie van zich liet horen. Zelf heb ik mijn vrouw ooit proberen wijs te maken dat ook ik een fanatiek Pokémontrainer ben. En dat er vooral op vrijdagmiddag veel Pikachu’s, Kangaskhan’s en Chansey’s te vinden zijn in en rondom Abina. Ze kent me te goed en is een stuk slimmer dan ik, dus helaas.

Ik denk dat als je als Pokémon zo’n evenement in Amstelveen wilt organiseren, je dan wel eerst met de gemeente in gesprek moet. En wat had ik graag de ambtenaar willen zijn, die dit met Pokémon’s digitale Ron Brandsteder had moeten organiseren; ‘Uiteraard verlenen wij als gemeente alle medewerking aan uw evenement Meneer Brandsteder. Maar naast de reguliere maatregelen en vergunningen, hebben wij wel nog enkele additionele wensen voor de invulling van de Pokémon Safari Zone in Amstelveen’.

Ik had Meneer Brandsteder bijvoorbeeld gevraagd om voor deze speciale gelegenheid enkele Pokémons te maken van bekende Amstelveners. Leek mij wel lachen, dat je Pokémontrainers op het Stadshart naar elkaar hoort roepen of zij de ‘Herbert, Alphons of Matthijs’ al hebben gevangen. En als ze zijn gevangen, ze dan ook tegen elkaar laten vechten. Via de iPhone natuurlijk, niet in het echt, we hebben het hier over aardige mensen en vechten is niets voor ons Amstelveners. Ik zou ook gevraagd hebben of de meest gewilde Pokémon in het midden van De Poel kan worden geplaatst. Als je vrijwillig zes uur in een bus gaat zitten om Pokémon’s te vangen, dan heb je er vast ook wel een nat pak voor over om die ene unieke Pikachu te vangen.

En dan ook Pokémons verstoppen op plekken in Amstelveen, waar normaal gesproken geen mens komt, wilt komen of gezien wil worden. Ik zou dan vooral ook een aantal hele unieke Pokémon’s op, naast, in en rondom Der Bogen verstoppen. Gaat het niet goedschiks dan moet het maar kwaadschiks, maar op deze manier zijn er ook bij Der Bogen eindelijk eens drommen mensen te vinden.

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Jeroen Franken
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

foto1

Jeroen Franken (1969) noemt zichzelf een ‘die-hard Amstelvener van de 4e generatie’. Hij groeide op in de Oude Karselaan, doorliep het Amstelhoven en het KKC, is actief bij lokaal maatschappelijke initiatieven en woont samen met Natasha en hun zoon Bobby in de Westwijk.

Met zijn bedrijf Blue Fish helpt hij bedrijven en organisaties bij de inzet van Social Media en is hij actief lid van de Ondernemersvereniging Amstelveen. Bij voorkeur spreekt, traint, schrijft en blogt hij over social media, LinkedIn en ondernemen, maar voor RTVA schrijft hij ook graag over ‘zijn’ Amstelveen.

(follow via @BlueFishConsult & info via DeLinkedinExpert.nl)
[/efspanel-content]
[/efspanel]