Fractievoorzitter OCA Spinhoven: ‘Coup familie De Robles binnen partij’

Schofterig. Anders kan en wil Cor Spinhoven, fractievoorzitter van de Oudercombinatie Amstelveen (OCA), het niet omschrijven. Tijdens een ledenvergadering woensdagavond -waar de kieslijst van de OCA werd samengesteld- werd hij keihard op zijspoor gerangeerd. “Het is een coup van de familie De Robles en het is ze nog gelukt ook,” aldus een gedesillusioneerde Spinhoven.

Op de concept-verkiezingslijst van de OCA was Spinhoven -net als drieënhalf jaar geleden- nog gewoon lijsttrekker. Na de telling van gisteren bleek Spinhoven echter op een zevende plaats te komen. “Onvoorstelbaar,” zegt een kwade Spinhoven. “De familie De Robles had zelf plots allemaal nieuwe leden aangebracht en kon zodoende Percy de Robles als lijsttrekker aanwijzen. Zelfs hun achttienjarige dochter was lid geworden. Van een ouderenpartij!”

Spinhoven: “De familie De Robles is al vanaf deze zomer bezig met simpelweg mensen weg te pesten. Het bestuur bestaat daarom nu uit twee personen waarvan de vrouw van Percy, Veerle,  voorzitter en secretaris is. Een vriendje van Percy is dan weer penningmeester. En Percy de Robles als lijsttrekker? Tijdens zijn burgerlidmaatschap de afgelopen drieënhalf jaar heeft hij zijn mond niet opengetrokken!”

Volgens Spinhoven zat ook de 85-jarige Nora Tang in het complot, zij is op de derde plaats terechtgekomen. “Die heeft het spelletje gewoon meegespeeld. Het is een ongegeneerde machtsovername. En uiteindelijk gaat het ze gewoon om de centen die ze met het raadslidmaatschap verdienen.”

Spinhoven zelf is van plan om lid te blijven de OCA en door veel te flyeren en de publiciteit op te zoeken alsnog een plek in de raad te bemachtigen door voorkeursstemmen. “Ik heb mij de afgelopen drieënhalf jaar ingezet voor de ouderen van Amstelveen. Dat wil ik graag blijven doen.”

In een reactie op de aantijgingen van Spinhoven reageert OCA-voorzitter Veerle de Robles: “Ik begrijp de teleurgestelde reactie van Spinhoven. Maar de leden hebben gisteravond gekozen…”

De Robles beaamt dat er het afgelopen jaar leden zijn bijgekomen maar zegt tevens dat leden die al langer lid zijn het oneens waren met Spinhoven als lijsttrekker. Over haar achttienjarige dochter die lid is geworden is ze kort; “Mag een dochter haar ouders steunen? De vrouw van Spinhoven (73, red.) is ook lid en mag ook gewoon stemmen.”

“Ik denk dat heer Spinhoven ook naar zijn eigen functioneren moet kijken, zijn optreden de afgelopen drie jaar was niet al te sterk. En dat Percy niets heeft gezegd tijdens commissievergaderingen? Dat mocht ook niet van Spinhoven!”

Spinhoven zelf doet dit af als flauwekul. “Ik heb juist regelmatig bij Percy aangedrongen om het woord te nemen. Maar dan zei hij: ‘doe jij het maar’.”

Het verwijt van Spinhoven dat de Percy de Robles en Nora Tang in de gemeenteraad gekozen willen worden voor de centen levert een lachsalvo op bij Veerle de Robles. “Nee, dat geld hebben wij niet nodig. Het is juist precies andersom. Maar ik vind het niet netjes om daar verder op in te gaan.”

Spinhoven zuchtend: “Heeft ze dat echt gezegd? Dan laat ik dan maar aan haar…”