Gemeente Amstelveen klaar voor de gladheid deze winter

De gemeente Amstelveen heeft alle voorbereidingen getroffen voor het bestrijden van gladheid komende winter. Er is 1200 ton biozout beschikbaar en alle strooiwagens zijn startklaar. De gladheidbestrijders gaan hoofdrijwegen, busroutes, belangrijke fietsroutes en toegangswegen naar scholen en winkelcentra begaanbaar houden.

BBA-wethouder Peter Bot (Integraal Wijkbeheer): ‘We hebben samen met het team gladheidbestrijding ons beleid van het afgelopen jaar geëvalueerd en bekeken of we nieuwe technieken of methodes kunnen inzetten. Zo gaan we dit winterseizoen de fietspaden met een andere verhouding van zout/pekelwater strooien. Zo hebben we minder zout nodig, kan dooi sneller inzetten en kunnen we naar verwachting onze kwetsbare fietsers nog beter beschermen tegen gladheid.”

De gemeente houdt wegen begaanbaar door zout in een bepaalde verhouding met pekelwater te strooien. Door meer pekelwater en minder strooizout te gebruiken bij het natzoutstrooien op fietspaden kan door extra vocht de dooi sneller inzetten en zijn de paden sneller begaanbaar. De chauffeur kiest zelf de verhouding, zodat bij alle weeromstandigheden voldoende zout gestrooid kan worden. Amstelveen gebruikt biozout. De werking van dit zout is vergelijkbaar met eerder gebruikte soorten wegenzout. Belangrijk verschil is dat biozout op een milieuvriendelijkere manier wordt geproduceerd.

De gemeente doet ook vast een oproep aan Amstelveners om stoepen zelf schoon te houden. Daarvoor is gratis strooizout ter beschikking. Het zout is – met eigen emmer – te verkrijgen bij het Afvalbrengstation aan de Grutterij 26 en bij de gemeentewerf aan Escapade 2. Daarnaast staan op diverse locaties in Amstelveen zoutkisten. Inwoners kunnen dit zout strooien als een tunnel of brug slecht begaanbaar is.

Volg actuele strooiacties en de regionale gladheidsverwachting via twitter.com/letopamstelveen. Kijk voor informatie over de locaties van de zoutkisten, het melden van gladheid en de strooiroutes op www.amstelveen.nl/gladheid.