Cobra Museum haalt ‘The Aalto Natives’ naar Amstelveen

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst haalt het Finse paviljoen van de recente Biënnale van Venetië naar Nederland. The Aalto Natives is een installatie met video en animatronics (bewegende robots) van de Engelse kunstenaar Nathaniel Mellors (1974, Doncaster) en de Finse kunstenaar Erkka Nissinen (1975, Jyväskylä), en was volgens pers en publiek een van de hoogtepunten op de Biënnale.

Mellors en Nissinen zijn beide geïnteresseerd in hoe satire artistiek kan worden gebruikt om kritisch naar de wereld van nu te kijken. Ze tonen met The Aalto Natives aan dat juist humor en absurdisme in de kunst relevante en effectieve instrumenten zijn om actuele maatschappelijke vraagstukken aan de kaak te stellen.

De installatie is een gelegenheidssamenwerking tussen twee kunstenaars die elkaar ontmoetten tijdens hun residency-periode aan de Rijksakademie in Amsterdam in 2007, en sindsdien bewonderaars van elkaars werk zijn.

Het werk is vanaf 15 december tot en met 25 februari te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen.