D66 wil snel duidelijke regels voor verhuren woning

D66 Amstelveen pleit er voor dat inwoners hun woning zo snel mogelijk kunnen verhuren, onder meer via Airbnb. Momenteel is tijdelijke verhuur van woningen nog niet toegestaan in Amstelveen. D66 wil dat dit aangepast wordt en dat er heldere spelregels komen die voor iedereen begrijpbaar zijn. Zij vindt dat verantwoordelijk wethouder Raat haast moet maken met het uitwerken van die regels.

Al sinds 2015 pleit D66 voor een helder Airbnb-beleid. Incidentele verhuur van woningen past volgens de partij bij het internationale en open karakter van Amstelveen en voorziet in de behoefte van toeristen om te leven als ‘local’. Verder verkleint vakantiehuur de kans op inbraken en is het extra verdiende geld voor de eigenaar mooi meegenomen, is de lezing. Het risico dat huiseigenaren hun huis het hele jaar als een illegaal hotel aanbieden wil D66 de kop indrukken door heldere regels vast te stellen.

Zo wil D66 dat er een meldplicht komt voor zij die hun woning, of een deel daarvan, gaan verhuren door middel van Airbnb. Ook mag een woning maar maximaal dertig dagen per jaar worden verhuurd via Airbnb en moeten verhuurders toeristenbelasting afdragen.

Tijdens behandeling van het raadsvoorstel ‘Beleid tijdelijk verblijf en woningdelen’ (28 november) steunde de D66-fractie de uitgangspunten, maar uitte het haar zorgen over de uitwerking en uitvoering van de regels. Floortje Gordon, woordvoerder wonen (foto), drong aan op snellere uitwerking van de regels en het handhavingskader voor vakantieverhuur en hospitakamers. D66 overweegt om hierover een motie in te dienen bij de komende raadsvergadering.