Gemeente doet onderzoek cultuurhistorische waarde oude synagoge Randwijcklaan

Wethouder Herbert Raat heeft in een raadsbrief laten weten onderzoek te doen naar de cultuurhistorische waarde van de oude synagoge op de Randwijcklaan 13.

Er zijn serieuze plannen om het houten gebouw uit 1932 te slopen en er een nieuwe villa voor neer te zetten. Omwonenden zien dit echter niet zitten. Ook maakt de buurt melding van de historische waarde die het gebouw heeft. Zo is het in de tijd van de Duitse bezetting in gebruik geweest als synagoge en Joodse school.

De wethouder schrijft dat het pand geen beschermde monumentale status heeft en slechts een melding van de sloop al had volstaan. In een
melding hoeft slechts te worden aangegeven hoe en op welk moment er wordt gesloopt en of er al dan niet asbest aanwezig is. Er is echter nog geen sloopmelding binnengekomen bij de gemeente.

Deskundigen zullen een onderzoek instellen naar de cultuurhistorische waarde van het gebouw. Naar aanleiding hiervan zullen de mogelijkheden worden bekeken om het pand te behouden.

Aangevraagde omgevingsvergunning
De vergunning voor de bouw van de villa wordt momenteel nog inhoudelijk beoordeeld. Zo is er in verband met het Luchthavenindelingsbesluit een verklaring van geen bezwaar nodig van de minister. Daarnaast heeft de gemeente nog niet alle stukken ontvangen om een goede beoordeling te kunnen maken.

De woning staat echter wel al te koop op Funda. Wethouder Raat is daar echter duidelijk over, dit is op initiatief en eigen risico van de aanvrager.