Hella en Sandra Rottenberg spreken bij Blankevoort

Op donderdag 7 december komen de nichtjes Hella en Sandra Rottenberg bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg 649 in Amstelveen vertellen over het boek dat ze samen schreven over hun grootvader: De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. De verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland.

Niemand, noch hun grootvader zelf, noch hun vaders, had hun er ooit iets over verteld. Tot een oproep over geroofd joods bezit Hella en Sandra Rottenberg op het spoor brengt van de sigarenfabriek die hun grootvader in 1932 overnam in het stadje Döbeln bij Dresden. Niet zomaar een fabriek, maar de modernste van Duitsland, waartegen de concurrenten fel campagne voeren. In Duitse archieven vinden ze een schat aan documenten, waarin op de voet te volgen is hoe de Nederlands-joodse ondernemer Isay Rottenberg onverschrokken strijd levert om zijn bedrijf in nazi-Duitsland te behouden. Waarom stapte hij in dit avontuur? En waarom bleef hij toen Hitler een half jaar later aan de macht kwam?

Hella Rottenberg (1955) is journaliste en schrijfster. Ze is medeoprichtster van het digitale kennisplatform RaamopRusland.nl. Sandra Rottenberg (1960) werkt als zelfstandig programmamaker voor culturele, politieke en wetenschappelijke organisaties, voor radio en televisie. Over het verhaal van hun grootvader maakten ze voor VPRO de radiodocumentaire ‘Niet bang te krijgen’.

De avond begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.
Foto: J. de Haas