OM eist levenslang voor Nederlands-Ethiopische Amstelvener

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een levenslange gevangenisstraf voor de 63-jarige Ethiopische Nederlander Eshetu A. uit Amstelveen geëist.

De Amstelvener wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden in Ethiopië. Het OM beschuldigt A. ervan dat hij in Gojjam in de jaren zeventig tientallen tot honderden mensen liet opsluiten, vernederen, martelen en doden. Ze werden in massagraven gegooid, sommigen nog levend.

A. geeft toe dat hij een vertegenwoordiger was van het Derg-bewind maar spreekt fel tegen dat hij degene is die achter de wandaden zat. Volgens de in Amstelveen woonachtige Ethiopier liegen de getuigen en is de handtekening die onder documenten staat, niet van hem.

In 1990 kwam A. als asielzoeker naar Nederland waar hij uiteindelijk de Nederlandse nationaliteit kreeg. Toen hij al in Nederland woonde werd hij bij verstek in Ethiopië veroordeeld tot de doodstraf. Omdat het vonnis hier niet uitgevoerd kan worden, is er een nieuw proces begonnen. In 2015 werd hij vastgezet.