Veldrijders hebben het zwaar in dertiende Nesser Cross

De dertiende editie van de Nesser Cross was zondag 5 november weer een zware editie, waarin uiteindelijk de modderspecialisten met de eer streken. Het zonnige herfstweer leek te zorgen voor een relatief makkelijk parcours, maar vooral de regen van zaterdagavond en de buien op zondag maakten dat het uiterste van de deelnemers werd gevraagd. Er waren dan ook alleen maar sterke winnaars.

De organiserende Supportersvereniging Nes aan de Amstel had weer een mooi parcours uitgezet waarop ruim 200 deelnemers zich uitleefden. De start was bij het Dorpshuis en dan ging het door het dorp het veld in, om een boerderij langs de Ringdijk en een lastige technische passage “achter de kerk”. De vele deelnemers en publiek bij de derde rit van de Amsterdamse Crosscompetitie genoten van mooie sport langs de Bovenkerker Polder.

Om 15.15 uur stortte een groot peloton renners tot 39 jaar zich het veld in tijdens het slotnummer van de dag, met in theorie ook de  snelste renners. Tommy Oude Elferink was in dat hoofdnummer de beste. De Mijdrechter (eerder al winnaar van de Nesser Cross) trok meteen ten aanval met vlak achter hem de jonge Owen Geleijn (WTC De Amstel) en Ouderkerker Niek Voogt. Na twee ronden ging Oude Elferink solo verder en reed met een voorsprong van ruim anderhalve minuut op Geleijn en Voogt onbedreigd naar de zege. Volgens de winnaar waren de lange grasstroken in zijn voordeel: Oude Elferink is licht en kon goed vaart houden in de modder.

In andere categorieën waren er eerder op de dag wel zeges voor de thuisclub WTC De Amstel. Bij de Jeugd was het Ouderkerker Jelle Boonstra die thuisrijder Mees van Duren aftroefde met Julian Vergouw op de vierde plaats. Er was ook een wedstrijd voor de Jeugd tot en met 12 jaar (winnaar Kaj van Niekerk uit Purmerend) en een wedstrijd voor de schooljeugd waaraan zichtbaar met enthousiasme door de kinderen werd deelgenomen. Fleur Wesselingh was daarin de beste met Ruben de Kuiper en Jaegger de Vries op de andere podiumplaatsen.
In de Masterscategorie (een immens peloton van bijna 100 man) ging de zege onbedreigd naar Haarlemmer Ron Vroom. De thuisrijders van WTC De Amstel moesten hier genoegen nemen met de tweede (Hamish Morrin) en derde (Marcel Witte) plaats. Amstelvener Patrick Molenaars werd vijfde. In de Nieuwelingen klasse (jongens 15/16 jaar) werd Tristan Geleijn de winnaar en bij de Dames de Amsterdamse Elleke Claessen.
De Amsterdamse Crosscompetitie gaat de komende weken elke zondag door op een aantal plaatsen in de omgeving.

Op 26 november vindt de Ouderkerker Cross plaats, waar ook een Burgercross wordt georganiseerd voor de plaatselijke recreanten.