VVD en D66 verbolgen over wederom grote politieactie Stadsplein

De fracties van D66 en de VVD zijn verbaasd dat er weer gekozen is voor het Stadsplein als uitvalsbasis voor een grootschalige verkeerscontrole op donderdag 2 november. Tijdens deze actie werden verkeersdeelnemers uit de omgeving door motoragenten begeleid naar het Stadsplein, waar zij vervolgens doorgelicht werden door de Belastingdienst, Douane Nederland, Koninklijke Marechaussee, Politie Landelijke Eenheid en de gemeente Amstelveen. De fracties van de VVD en D66 zijn niet tegen dit soort verkeercontroles, maar zijn van mening dat het Stadsplein als uitvalsbasis voor dit soort controles niet wenselijk is, gezien de functie van uitgaanscentrum in combinatie met winkelgebied dat het Stadshart vervult.

De fractie van D66 heeft in 2014 ook al vragen gesteld over de wenselijkheid om dit soort grootschalige handhavingsacties op het Stadsplein te laten plaatsvinden. Desalniettemin is er bij de controle van afgelopen donderdag weer voor gekozen om de actie op het Stadsplein te houden. De fracties van de VVD en D66 zullen bij de komende raadsvergadering (woensdag 8 november) opheldering vragen aan de burgemeester waarom er weer toestemming is verleend voor een verkeerscontrole midden op het Stadplein en waarom er niet gekeken is naar een geschiktere locatie in de omgeving.

De ondernemers op het Stadshart en de culturele instellingen hebben ook hun ongenoegen geuit over het feit dat er weer gekozen is voor het Stadsplein, dit terwijl er op donderdag koopavond is en de Schouwburg een uitverkochte voorstelling had. De drukte zorgde voor chaotische situaties op en rondom het Stadsplein. D66-raadslid Tawros Aslanjan: “Dit soort acties hoort hier niet thuis, er zijn tal van andere geschikte locaties te bedenken waar dit soort controles kunnen plaatsvinden”.

De verkeerscontrole werd gehouden in het kader van het donkere dagen offensief. Tijdens deze actie zijn er negen personen aangehouden en zijn er flink wat openstaande vorderingen geïnd door onder andere de Belastingdienst. “Wij zijn niet tegen dit soort verkeerscontroles, maar zien liever dat de politiecapaciteit ingezet wordt in de wijken in het tegengaan van inbraken. Inbraken gebeuren immers in de wijken”, aldus VVD-fractievoorzitter Kees Noomen.