Zuidelijke sferen en temperament in dansvoorstelling Méditerranée van Introdans

Zuidelijke sferen, temperament, sensualiteit en levenslust: dat zijn de ingrediënten van Mediterranée. Zaterdag 18 november is deze dansvoorstelling van het gerenommeerde gezelschap Introdans in Schouwburg Amstelveen te zien. Méditerranée bestaat geheel uit creaties van Spaanse choreografen, variërend in leeftijd en ervaring en ieder met een eigen stijl, maar zeker óók zielsverwanten. Hun benadering van dans is aards, intuïtief en gevoelsmatig, veelal voortvloeiend uit de muziek die hen inspireert.

In deze voorstelling is een grote rol weggelegd voor Cayetano Soto, een van de meest gevraagde dansmakers van dit moment. Soto staat bekend om zijn sterke, eigenzinnige concepten en technische uitdagingen. Speciaal voor deze dansvoorstelling creëert hij een nieuw duet en Introdans presenteert de Nederlandse première van zijn succeswerken Conrazoncorazon en Sortijas. Jorge Pérez Martínez verzorgt het openingsballet, een wereldpremière. Deze jonge Spanjaard staat aan het begin van zijn choreografische carrière en danste zelf bij Introdans. Zijn werk is vloeiend en organisch te noemen, maar hij houdt ook van ‘ongecoördineerde coördinatie’, waardoor zijn werk dikwijls een ’twist’ kent.

Choreograaf Nacho Duato tenslotte, is een meester in het oproepen van stemmingen en schetsen van sferen. Na zijn danscarrière bij Nederlands Dans Theater groeide hij in Spanje uit tot het boegbeeld van de hedendaagse dans. Voor Rassemblement, oorspronkelijk gemaakt voor het Zweedse Cullberg Ballet, liet hij zich inspireren door de verzetsliederen van de Haïtiaanse Toto Bissainthe. ‘Introdans rekt de zomer met een balletprogramma rond Spaanse choreografen,’ schreef Trouw over de voorstelling (* * * *).

Voor meer informatie en kaartverkoop: https://schouwburgamstelveen.nl/