Amstelvener mag woning voor maximaal 30 dagen verhuren

Verhuur via Airbnb mag in de loop van volgend jaar in Amstelveen maximaal 30 dagen per jaar. “We gaan de procedure starten om dit formeel te regelen in de huisvestingsverordening. Nu is verhuren via Airbnb, op basis van het bestemmingsplan, nog verboden. De gemeenteraad heeft met ons voorstel ingestemd,” schrijft Herbert Raat op zijn blog.

Het voorstel voor 30 dagen komt volgens Raat vanuit een logische redenering. “Het is natuurlijk een prima plan om je woning te verhuren als je zelf op vakantie bent. Een gezin uit Amerika verblijft in jouw huis, terwijl je zelf drie weken in Zuid-Frankrijk zit. Over het algemeen heeft men zo’n 25 vakantiedagen per jaar. Wat overuren erbij en je zit op 30 dagen.”

In Amstelveen zijn er regelmatig voorbeelden van verhuur die overlast opleveren. Raat wijst op een voorbeeld aan de Troubadour in Middenhoven. ” Een eigenaar, met zo’n vijftig panden in Amstelveen, verhuurde de woning ieder weekend aan toeristen. De buren ervaren enorme overlast en hij woonde zelf in het Gooi. Met een maximum van 30 dagen houden we de leuke kant van verhuren in stand, maar halen we het verdienmodel eruit.”